Language: HRV

Mobilna verzija
GO

Newsletter

Upišite svoju e-mail adresu

Potvrdi

Hrvatski otoci

GPS koordinate

Route planner

Partners & Banners

Korisne informacije

Putne isprave

Valjana putovnica ili neka druga isprava, priznata međunarodnim sporazumom, za neke države i osobna iskaznica (isprava kojom se dokazuje identitet i državljanstvo nositelja).

Obavijesti: Diplomatske misije i konzularni uredi Republike Hrvatske u inozemstvu ili Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske (tel. 00385 1 4569 964; e-mail: stranci@mvp.hr); www.mvp.hr

Carinske odredbe

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije, no unos predmeta nekomercijalne naravi za osobnu uporabu oslobođen je plaćanja carine i PDV-a samo do iznosa 300 kuna.

Unos mesnih i mliječnih proizvoda bez posebnog veterinarskog pregleda ograničen je na 3 kg, a unos vina moguć je samo do količine od 5 lit.

Strana valuta se slobodno unosi i iznosi; domaća valuta do 15.000 kn, ali uz obvezu prijavljivanja cariniku svakoga prijenosa gotovine (bilo strane valute, bilo kuna) iznad svote od 40.000 kuna.

Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici.

Povrat poreza stranim državljanima moguće je realizirati za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca „Porezni ček“ (Tax cheque) kod izlaska iz zemlje.

Kućni ljubimci (psi, mačke i životinje iz porodice kuna) u pratnji posjednika koji putuju kroz Republiku Hrvatsku ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodnu svjedodžbu (certifikat) izdanu u skladu s važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske. Kod prve vakcinacije protiv bjesnoće koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) vakcinacija ne više od godinu dana prije putovanja.

Informacije: Carinska uprava Republike Hrvatske (tel. 00385 1 6102 333); www.carina.hr

Novac

Kuna (kuna=100 lipa). Valute se mijenjaju u bankama, mjenjačnicama, poštama, putničkim agencijama, hotelima.

Kreditne kartice

Gotovo u svim kampovima, restoranima i trgovinama primaju se kreditne kartice (American Express, Diners; Eurocard/Mastercard, Visa)

Medicinska služba

Bolnice i klinike su u svim većim gradovima, a ambulante, kao i ljekarne, u svim manjim mjestima.

Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako Hrvatska i država iz koje dolaze imaju sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju.
Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor troškove zdravstvene zaštite snose osobno.

Blagdani i neradni dani

1. siječnja – Nova godina, 6. siječnja – Sv. Tri kralja, Uskrs i uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja – Praznik rada, Tijelovo, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe, 25. lipnja – Dan državnosti, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza – Velika Gospa, 8. listopada – Dan neovisnosti, 1. studenoga – Svi sveti, 25. i 26. prosinca – božićni blagdani.

Električni napon gradske mreže

220 V, a frekvencija: 50 Hz

Voda iz slavine

Pitka u svim dijelovima Hrvatske.

Zaštita okoliša

Zaštita biološke raznolikosti u skladu je s važećim propisima EU-a.

More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće, i prema kriterijima EU-a.

U slučaju onečišćenja okoliša ili mora molimo da obavijestite Centar 112 na telefonski broj 112 ili na e-mail adresu dc112@dzus.hr, koja je uključena u mrežu međunarodnih institucija iste razine.

Za dodatne informacije o okolišu kontaktirajte Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Upravu za zaštitu okoliša na telefon +385 1/3782-111, e-mail adresa zastita_okolisa@mzopu.hr  

Protupožarna zaštita

Primijetite li požar, molimo Vas odmah dojavite na broj telefona 93 ili broj 112; do dolaska vatrogasaca pokušajte ugasiti požar, ali tako da ne ugrozite sebe i ostale!

Poštujte znakove zabrane loženja vatre!

Pazite da Vaša parkirana vozila ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze.

Traganje i spašavanje

U slučaju nesreća na kopnu ili moru nazovite Centar 112 na telefon 112.


Partners and banners