Gledaj YouTube videozapise

Predstavljen vodič kampova njemačkog ADAC-a za 2022. - analiza ocjena

Hrvatska ukupno ima cca. 835 kampova, ukupnog smještajnog kapaciteta 256.622 osoba. Tradicionalno, Nijemci su prvi gosti po važnosti u našem kampingu, a odmah do njih su Austrijanci.

Tako su gosti njemačkog govornog područja lani u našim kampovima ostvarili oko 1,26 milijuna dolazaka i 9,12 milijuna noćenja, čime pokrivaju 54% ukupnih noćenja u kampovima naše zemlje.

Noćenja Nijemaca i Austrijanaca porasla su za 2,24 puta u odnosu na prethodnu 2020. godinu, dok je ukupni rast kamping sektora RH nešto manji (1,95 puta više noćenja).

Stoga, značaj ADAC kamping vodiča za njemačko govorno područje iznimno je velik te je razumljivo da je objava tog vodiča, s ocjenama kampova, vrlo značajna za hrvatski kamping sektor, budući da jako veliki broj tih gostiju još uvijek svoju odluku o odmoru donosi upravo na osnovu ocjena i opisa kampova iz vodiča ADAC-a.

Osim toga, iznimna je počast dana Hrvatskoj time što je i na samoj naslovnici vodiča objavljena fotografija jednog hrvatskog kampa, kampa Aminess Sirena iz Novigrada (Istra).

ADAC vodič naslovnica 2022 - fotografija

ADAC kamping vodič – kakva je kvaliteta hrvatskih kampova u 2022?

U vodiču ADAC-a za 2022. navedeno je ukupno 149 hrvatskih kampova, 15 više u odnosu na prethodnu godinu.

Prestižnu oznaku ADAC Superplatz 2022, njemačko priznanje za najbolje europske kampove, ove je godine potvrdilo 21 hrvatskih kampova, čak osam više nego u prethodnom izdanju.

Vodič se u označavanju kvalitete kampova koristi i posebnih oznakama, tako da je čak 33 kampova označeno kao kampovi sa posebno dobrom ponudom za obitelji sa djecom, 22 kampova ima posebno dobru ponudu za obitelji sa psima, 19 kampova posebno dobru ponudu za naturiste, dok je 12 kampova označeno kao kampovi sa posebno dobrom wellness ponudom (+5 kampova u odnosu na 2020.).

Hrvatska je specifičnost u kampingu i ta da od ukupno predstavljenog broja kampova, čak 89%, 133 kampa, ima oznaku „(Iznadprosječno) lijepe lokacija kampa“, dok, ističe ADAC, veoma visokih 77% kampova nalazi se direktno na plaži. Ovo posljednje je u Europskom kamping kontekstu više rijetkost nego pravilo.

S druge strane, iako u Hrvatskoj imamo čak 33 kampova koji rade cijelu godinu, ADAC je prepoznao samo jednog kao kamp koji nudi kompletnu ponudu i uslugu za cjelogodišnje, zimsko poslovanje - a to je lošinjski kamp Čikat.

Po ADAC-u, prosječna ocjena kvalitete hrvatskih kampova povećana je za 2,4% u odnosu na 2020. i iznosi 3,8 (od mogućih 5).

Gledajući po regijama, regije sa najkvalitetnijim kampovima (iznad prosjeka RH) ostaju i dalje Istra, Ličko-senjska županija i Kvarner te kontinentalni dio Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije sa svoja 2 kampa.

Županija sa daleko najvećim postotnim porastom kvalitete u 2022. je Šibensko-kninska županija sa +6,1%.

ADAC lista po županijama - fotografija ADAC promjena prema 2020. - fotografija

Najkvalitetniji kampovi RH

U nastavku prikaz kampova koji su po ADAC-u označeni sa 4,5 ili najviših 5 zvjezdica, koji stoga predstavljaju sam vrh kvalitete u kamping ponudi naše zemlje.

Kampovima sa 5* ADAC dodijeljuje ujedno i prestižnu oznaku Superplatz 2022.

ADAC vodič lista najboljih kampova - fotografija

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove