Gledaj YouTube videozapise

Covid-19 novosti - sve što trebate znati o putovanju u Hrvatsku

Kako mogu ući u Hrvatsku?

Od 1. srpnja Hrvatska je uvela nova pravila za prelazak granice. Svi građani EU-a i Schengen-a, bez obzira dolaze li iz zemlje koja se nalazi na takozvanom zelenom popisu ECDC-a ili iz zemlje koja je na karti ECDC-a označena nekom drugom bojom, moraju predočiti digitalni EU COVID certifikat ili neku od prihvatljivih potvrda o cijepljenju, oporavku, testiranju ili drugo.

Ako u Hrvatsku ulazite izravno iz zemalja EU-a ili schengenskog prostora, trebat ćete zadovoljiti jedan od sedam niže navedenih uvjeta:

  • EU Covid potvrda;
  • Negativan nalaz PCR (ne stariji od 72 h) ili brzog antigenskog testa - BAT (ne stariji od 48h);
  • Potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm). Iznimno, potvrda o cijepljenju cjepivom Janssen/Johnson&Johnson mora biti starija od 14 dana;
  • Potvrda da ste preboljeli SARSCOV-2 prije više od 11 dana, te prije manje od 180 dana;
  • Potvrda da ste preboljeli SARSCOV-2 te se cijepili s jednom dozom cjepiva prije više od 11 dana, te prije manje od 210 dana;
  • Samoizolacija po dolasku do dospijeća negativnog rezultata testa kojim ćete se testirati nakon ulaska u Hrvatsku;
  • Potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca;
  • Iznimka: djeca mlađa od dvanaest godina izuzeta su od obveze predočenja jednog od gore navedenog uvjeta ako roditelji ili skrbnici u pratnji zadovoljavaju iste.

Kampovi u Hrvatskoj su otvoreni i primjenjuju sve higijenske i sigurnosne mjere za vaš bezbrižan odmor. Otvoreni su i restorani, barovi, trgovine te drugi sadržaji. Molimo Vas da redovito provjeravate ažurirane preporuke i mjere za vaš bezbrižni odmor.

Svi turisti koji ulaze u Republiku Hrvatsku moraju imati potvrdu rezervacije a za još lakši prijelaz granice i učinkovitiju epidemiološku kontrolu pozivaju se svi strani državljani koji putuju u Hrvatsku da se prijave putem web stranice EnterCroatia.

Banner Enter Croatia

Za dodatne informacije i ažuriranja

  • Službena vladina web stranica za točne i provjerene informacije o koronavirusu: Koronavirus.hr
  • Koronavirus karta - broj slučajeva po regijama: CroatiaCovid19.info
Kamp Padova, otok Rab - foto

Koje su zdravstvene mjere propisane u kampovima?

Da biste proveli bezbrižan odmor u sigurnom okruženju, za hrvatske su kampove propisane mjere na nacionalnoj razini, u cilju što sigurnijeg boravka svih gostiju i zaposlenika u kampovima.

Osnovna su pravila, slično kao i na ostalim mjestima, socijalno distanciranje od barem 1,5 metra. To se pravilo primjenjuje u svim zonama kampa, od bazena i plaže do trgovina i restorana. Također, u svim zatvorenim prostorima limitiran je maksimalan broj ljudi da se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Dezinfekcijska sredstva trebaju biti na raspolaganju na ulazima u zajedničke prostore dok će na istima biti istaknute i informacije o higijenskim procedurama. Nošenje maski u zajedničkim prostorima nije obavezno, ali je preporučeno.

Čekanje za prijavu na recepciji biti će smanjeno na minimum, a dodatno, uz propisane mjere, pojedini su kampovi razvili vlastite aplikacije za brzu online prijavu. U slučaju da se pokaže potreba, gostima će na raspolaganju (na zahtjev) biti rukavice, maske za lice i termometar.

Preporuka je da gosti koriste beskontaktne načine plaćanja te da se check-out unaprijed najavi, da bi proces odjave iz kampa prošao što brže i jednostavnije.

Sanitarni čvorovi se moraju dezinficirati barem svaka dva sata, a po potrebi i češće. Predlaže se korištenje privatnih i obiteljskih kupaonica gdje god je to moguće.

U restoranima stolovi moraju biti prazni (bez tanjura, čaša, pribora za jelo) do odlaska gostiju, a gosti u grupi ili obitelji smiju sjediti za istim stolom dok udaljenost od ostalih stolova mora iznositi barem 1,5 metra. Nakon odlaska gostiju, stol će se, zajedno sa priborom (jelovnik, sol, papar, ulje i sl.), dezinficirati. Barovi su otvoreni, ali i u njima vrijede pravila poput razmaka među stolovima te zabrane služenja zajedničkih grickalica.

Za sve dodatne informacije posjetite web stranicu Hrvatske turističke zajednice s preporukama za kampove ili izravno kontaktirajte željeni kamp da biste dobili najažurnije upute za vaš dolazak u Hrvatsku i boravak u našim kampovima.

Siguran boravak u Hrvatskoj

Hrvatska je vaše sigurno odredište - pripremili smo posebni sigurnosni protokol za turistički smještaj, u skladu sa smjernicama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Zavoda za javno zdravstvo. Kliknite na banner niže da biste pronašli kampove koji su do sada implementirali protokole. Uz to, pojedine tvrtke i kampovi nude mogućnost organiziranja PCR-a i brzih testova u odredištu vašeg boravka.

Safe stay kampovi - banner

Želimo vam sretan put i siguran boravak u Hrvatskoj!

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove