Gledaj YouTube videozapise

Kampiranje uz nacionalne parkove i druge prirodne ljepote

Jeste li znali da zaštićena prirodna područja zauzimaju čak 9% ukupne površine Republike Hrvatske? A za sve nas, ljubitelje kampiranja i prirode, posebno je značajno da se uz hrvatske parkove prirode i nacionalne parkove može kampirati u gotovo 40 kampova koji predstavljaju idealno ishodište za istraživanje jedinstvenih prirodnih ljepota.

Uz kvalitetu hrvatskih kampova, upravo su prirodne ljepote jedan od glavnih razloga zašto mnogi kampisti za svoj odmor odabiru Hrvatsku. Očuvane vodene površine, čisto podmorje i podzemlje, bogatstvo biljnog i životinjskog te posebne klimatske osobitosti zaslužni su da su mnoge hrvatske prirodne ljepote stekle svjetsku famu i postale dijelom zaštićenih međunarodnih područja, bilo kao nacionalni parkovi ili kao parkovi prirode. Tako je npr. Park prirode Papuk uvršten u Europsku mrežu Geoparkova, dok se Nacionalni park Sjeverni Velebit nalazi na popisu rezervata biosfere od daleke 1978. godine.

Camping in Parks - logotip projekta

Najpoznatiju hrvatsku prirodnu ljepotu svakako predstavlja Nacionalni park Plitvička jezera, koji se već desetljećima nalazi na UNESCO-vu popisu svjetske prirodne baštine, a obuhvaća 16 jezera i slapova spektakularne ljepote, koja godišnje privuku preko milijun znatiželjnika iz cijelog svijeta. Taj je jedinstveni krajolik poslužio i kao kulisa za mnoga filmska ostvarenja, pa tako i za dijelove serijala o Winnetouu. U okruženju NP Plitvička jezera smjestila su se 4 veća kampa s raznolikom ponudom smještaja, od parcela, mobilnih kućica, apartmana pa sve do kućica na stablima i indijanskih šatora.

Spomenimo još jedan park koji će vas impresionirati svojim vodenim površinama, Nacionalni park Krka, smješten u šibenskom zaleđu. Zaslugom Nikole Tesle, unutar parka sagrađena je prva europska hidroelektrana, a tu je još i otok Visovac s franjevačkim samostanom te Manastir Krka, najpoznatiji pravoslavni manastir u Hrvatskoj. Kad se zasitite kupanja u jezerima ovog nacionalnog parka, možete se uputiti prema jadranskoj obali, udaljenoj svega 15-tak minuta vožnje. Putem ćete naići na nekolicinu manjih kampova u obiteljskom vlasništvu, koji će vam pružiti idealno utočište od ljetne žege i vreve.

Rafting na rijeci - fotografija

Kampisti avanturističkog duha doći će pak na svoje u NP Paklenica, u blizini kojega je priroda stvorila idealne uvjete za mountain biking, kayaking, free climbing i nordijsko hodanje, dok će ljubitelji birdwatchinga doći na svoje na Vranskom jezeru ili pak na Lonjskom polju te Kopačkom ritu.

Kada se odlučite za kampiranje u blizini ovih prekrasnih prirodnih krajolika, zasigurno ćete uživati i u lokalnim gastronomskim specijalitetima te bogatom povijesnom nasljeđu, stoga svakako preporučamo da za posjet ovim prirodnim atrakcijama predvidite više od jednog dana, jer u protivnom nećete stići upiti sve ljepote određenog kraja.

Priuštite si i vi kampiranje u jedinstvenom okruženju koje će vaš odmor pretvoriti u nezaboravno iskustvo. Hrvatska se može podičiti bogatom kamping ponudom, te ćete u blizini većine parkova pronaći adekvatan kamping smještaj. Dopustite da vam mi u Kamping udruženju Hrvatske pomognemo u izboru!


Najznačajnije prirodne ljepote po regijama

…bez obzira u kojoj se regiji nalazili, prirodnih atrakcija neće nedostajati:


Kampovi smješteni uz Nacionalne parkove i Parkove prirode:

Želite pronaći idealan kamp neposredno uz neku od prirodnih ljepota Hrvatske? Pronađite ga na karti i kliknite za detaljan opis.
Ako ne želite pretraživati kampove na karti, kliknite ovdje za kompletan popis kampova blizu nacionalnih i prirodnih parkova ili preuzmite brošuru "Camping near Parks in Croatia" koja vam donosi pregled kampova uz nacionalne parkove i druge prirodne ljepote.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove