Gledaj YouTube videozapise

Plaže i Plava zastava

Hrvatska plaza u Loparu

Od svih kampova u Hrvatskoj, 98% kampova nalazi se direktno na obali mora, u blizini turističkih središta, i najčešće u prekrasnoj prirodi.

Hrvatska ima 1.777 km kopnene obale, a ako se računaju i otoci onda to postaje fantastičnih 5.835 km.

Na hrvatskoj obali svatko može pronaći svoju plažu, već prema osobnim sklonostima: šljunčanu, pjeskovitu, kamenu; malenu ili veliku; uređenu ili divlju - zajednička im je samo čistoća mora, ugodna klima i nevjerojatno plavetnilo hrvatskog Jadrana okruženo borovima i zelenilom mediteranskog raslinja.

Plava zastava

Hrvatski kampovi se posebno brinu za ekološko očuvanje prirode. Više od 100 plaža u Hrvatskoj dobilo je prestižnu oznaku „Plava zastava“ što je međunarodni simbol kvalitete za:

  • Očuvanu okolinu
  • Čistoću mora i plaže
  • Dobro uređenje plaže
  • Visoku kvalitetu usluga

Akcija je započela kao poticaj lokalnim vlastima za unapređenje sigurnosti i čistoće plaža i marina, a danas predstavlja dodatni sigurnosni faktor kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste.

U Europi se od 1987. godine uspješno provodi program zaštite okoliša mora i priobalja pod nazivom Plava zastava za plaže i marine. Nositelj i međunarodni voditelj programa je Europska zaklada za okolišni odgoj i obrazovanje (Foundation for Environmental Education in Europe - FEEE), utemeljena 1981. godine pri Vijeću Europe. U program je danas uključeno preko dvadeset država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš namijenjen odmoru, zabavi i rekreaciji, dobro razrađen sustav gospodarenja obalnim područjem i održivi razvoj u turizmu. Nositi Plavu zastavu za plažu i marinu znači vrhunsku turističku promidžbu, koja se temelji na visokoj kakvoći usluge, čistoći mora i obale te opremljenosti i uređenosti plaža.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove