Socijalni dijalog u Bruxellesu - 5. radionica projekta TSiUSD

Sindikate, putničke agencije, hotelijere, hostele, kampove i male obiteljske hotele projekt „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“ odveo je put Brisela, gdje su predstavnici projekta najznačajnijih organizacija u turističkom sektoru proširili svoja znanja i horizonte učeći od svojih krovnih organizacija.

ESF 5. radionica - fotografija

Uspostavljanje modela komunikacijske platforme kamen je temeljac za jačanje veza između nacionalnih i europskih predstavnika hotelijerskog sektora na razini bipartitnog socijalnog dijaloga, između sindikata i poslodavaca. Kompleksnost materije koju obuhvaća projekt, iz radionice u radionicu dobiva na značaju i pokazuje da smo tek na početku shvaćanja važnosti procesa socijalnog dijaloga.

Projekt će ponuditi model osposobljavanja zaposlenika sindikata i poslodavaca, namijenjen jačanju ljudskih potencijala, te će pokušati otkloniti probleme nedostatka educiranih pojedinaca o socijalnom dijalogu.

Svaka od navedenih udruga tek se marginalno bavi zakonskim regulativama, najčešće samo onima koje su od krucijalne važnosti za poslovanje članica organizacije per se, te rijetko koja udruga ima uspostavljen pravni odjel ili osobu zaduženu za praćenje nove regulative i sudjelovanje u procesu e-savjetovanja, pa su tako nebrojeni zakoni prošli ispod radara Udruga, a još ih je više prošlo bez polučenih željenih uspjeha.

ESF 5. radionica - fotografija

Prolazeći kroz materijale radionice pojavila su se aktualna pitanja iz sfere avioprijevoza, kartičnog poslovanja, uređivanja radnih sati i odmora, održivog turizam te platformi za rezervaciju smještaja, koji su momentalno u fokusu interesa socijalnog dijaloga na razini Europe.

Povezavši se međusobno te sa krovnim institucijama HOTREC-om, ECTAA-om, EYCA-om, EFCO&HPA-om radeći na osvještavanju europskih tokova u vidu socijalnog dijaloga, projekt je dobio nevjerojatan poticaj i podršku da se nastavi kretati u pravom smjeru.

Nakon dva radna dana na radionicama sa partnerima, treći dan posjeta bio je namijenjen fakultativnom posjetu najvažnijim tijelima Europske unije. Kako EU službeno nema glavni grad, prema ugovoru iz Amsterdama, Bruxelles je službeno sjedište Europske komisije (izvršne vlasti) i Vijeća Europske unije (zakonodavno i izvršno tijelo), budući da se u njemu nalazi veći dio Institucija Europske unije.

Iako se službeno sjedište Europskog parlamenta nalazi u Strassbourgu, gdje se održavaju glasovanja, sastanci političkih i odbornih skupina održavaju se u Bruxellesu, kao i određeni broj sjednica. Danas se oko tri četvrtine zasjedanja parlamenta odvija u Bruxellesu. Europsko vijeće također ima stalno sjedište u gradu.

Posjet Europskom Parlamentu, Parlamentarijumu, Vijeću i zgradi Europskog vijeća doprinio je boljem razumijevanju o kojim je institucijama riječ, na koji način su uređene i na koji način djeluju.

Najveći dio zgrada Europske unije nalaze se u tzv. „Europskoj četvrti“, a samo Europska komisija u ovoj četvrti zauzima prostor od 865.000 m², što je četvrtina ukupne uredske površine u gradu.

Preuzmite program 5. radionice projekta ESF - TSiUSD

Izvor: zajednička objava za medije STUH, UPUHH, UHPA, HFHS, KUH, OMH

Više informacija o projektu: www.strukturnifondovi.hr; www.esf.hr

Lenta europski strukturni i investicijski fondovi

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove