Gledaj YouTube videozapise

Korisne informacije

Putne isprave

Valjana putovnica ili neka druga isprava, priznata međunarodnim sporazumom, za neke države i osobna iskaznica (isprava kojom se dokazuje identitet i državljanstvo nositelja).

Obavijesti: Diplomatske misije i konzularni uredi Republike Hrvatske u inozemstvu ili Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske (tel. 00385 1 4569 964; e-mail: ministarstvo@mvep.hr; www.mvep.gov.hr

Carinske odredbe

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije, no unos predmeta nekomercijalne naravi za osobnu uporabu oslobođen je plaćanja carine i PDV-a samo do iznosa 2200.00 HRK (ca. 300,00 Eur).

Unos vina moguć je do količine od 4 litara, pivo 16 litara, žestoka pića 1 litra, cigarete 200 komada.

Strana valuta se slobodno unosi i iznosi; ali uz obvezu prijavljivanja cariniku svakoga prijenosa gotovine (bilo strane valute, bilo kuna) iznad svote od 10,000.00 EUR.

Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici.

Povrat poreza stranim državljanima moguće je realizirati za robu kupljenu u iznosu većem od ca. 100,00 EUR (740,00 HRK) s potvrdom obrasca „Porezni ček“ (Tax cheque) kod izlaska iz zemlje.

Dodatne informacije o carinskim propisima

Putovanje s kućnim ljubimcima

Putovanje s kucnim ljubimcima

Kućni ljubimci (psi, mačke i životinje iz porodice kuna) u pratnji posjednika koji putuju kroz Republiku Hrvatsku ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodnu svjedodžbu (certifikat) izdanu u skladu s važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske.

Kod prve vakcinacije protiv bjesnoće koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) vakcinacija ne više od godinu dana prije putovanja.

U Republici Hrvatskoj zabranjen je uvoz i privremeni boravak opasnih pasa (primjerice pit bull terijera i njihovih križanaca), koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).

Informacije: Carinska uprava Republike Hrvatske Tel. 00385 1 6211 300; www.carina.hr; www.europa.eu.

Novac

Kuna (1 kuna=100 lipa). Valute se mijenjaju u bankama, mjenjačnicama, poštama, putničkim agencijama, hotelima.

Kreditne kartice

Gotovo u svim kampovima, restoranima i trgovinama primaju se kreditne kartice (American Express, Diners; Eurocard/Mastercard, Visa)

Medicinska služba

Bolnice i klinike su u svim većim gradovima, a ambulante, kao i ljekarne, u svim manjim mjestima.

Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako Hrvatska i država iz koje dolaze imaju sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju.

Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor troškove zdravstvene zaštite snose osobno.

Blagdani i neradni dani

1. siječnja – Nova godina, 6. siječnja – Sv. Tri kralja, Uskrs i uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja – Praznik rada, Tijelovo, 22. lipnja – Dan antifašističke borbe, 25. lipnja – Dan državnosti, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza – Velika Gospa, 8. listopada – Dan neovisnosti, 1. studenoga – Svi sveti, 25. i 26. prosinca – božićni blagdani.

Električni napon gradske mreže

220 V, a frekvencija: 50 Hz

Voda iz slavine

Pitka u svim dijelovima Hrvatske.

Zaštita okoliša

Zastita okolisa

Zaštita biološke raznolikosti u skladu je s važećim propisima EU-a. More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće, i prema kriterijima EU-a.

U slučaju onečišćenja okoliša ili mora molimo da obavijestite Centar 112 na telefonski broj 112 ili na e-mail adresu diks.zis@duzs.hr, koja je uključena u mrežu međunarodnih institucija iste razine.

Za dodatne informacije o okolišu kontaktirajte Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Upravu za zaštitu okoliša na telefon 00385 1 3717 111, e-mail address: pitanja@mzoip.hr

Protupožarna zaštita

Primijetite li požar, molimo Vas odmah dojavite na broj telefona 193 ili broj 112; do dolaska vatrogasaca pokušajte ugasiti požar, ali tako da ne ugrozite sebe i ostale!

Poštujte znakove zabrane loženja vatre!

Pazite da Vaša parkirana vozila ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze.

Traganje i spašavanje

U slučaju nesreća na kopnu ili moru nazovite Centar 112 na telefon 112.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove