Gledaj YouTube videozapise

Korisne informacije

Hrvatska je bliža no ikada!

Republika Hrvatska je u 2023. godini pristupila eurozoni i ušla u Schengen, što znači da je euro postao jedina službena valuta u RH te da su ukinute sve granične kontrole s ostalim članicama EU-a. Do kraja 2023. g. svoje kune još uvijek možete zamijeniti u svim poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d., uz primjenu fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 1,00 euro = 7,5345 kuna, a nakon toga će se zamjena valute provoditi isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

…što to znači za naše goste? Nema više prometnih gužvi na granicama ni konverzije valuta!

Putne isprave

Valjana putovnica ili neka druga isprava, priznata međunarodnim sporazumom, za neke države i osobna iskaznica (isprava kojom se dokazuje identitet i državljanstvo nositelja).

Obavijesti: Diplomatske misije i konzularni uredi Republike Hrvatske u inozemstvu ili Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske (tel. 00385 1 4569 964; e-mail: ministarstvo@mvep.hr; www.mvep.gov.hr

Carinske odredbe

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije, no unos predmeta nekomercijalne naravi za osobnu uporabu oslobođen je plaćanja carine i PDV-a samo do iznosa od 300,00 Eur.

Unos vina moguć je do količine od 4 litara, pivo 16 litara, žestoka pića 1 litra, cigarete 40 komada.

Strana valuta se slobodno unosi i iznosi; ali uz obvezu prijavljivanja cariniku svakoga prijenosa gotovine (bilo strane valute, bilo kuna) iznad svote od 10,000.00 EUR.

Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici.

Povrat poreza stranim državljanima moguće je realizirati za robu kupljenu u iznosu većem od 100,00 EUR s potvrdom obrasca „Porezni ček“ (Tax cheque) kod izlaska iz zemlje.

Dodatne informacije o carinskim propisima

Putovanje s kućnim ljubimcima

Putovanje s kucnim ljubimcima

Kućni ljubimci (psi, mačke i životinje iz porodice kuna) u pratnji posjednika koji putuju kroz Republiku Hrvatsku ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodnu svjedodžbu (certifikat) izdanu u skladu s važećim zakonodavstvom Republike Hrvatske.

Kod prve vakcinacije protiv bjesnoće koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) vakcinacija ne više od godinu dana prije putovanja.

U Republici Hrvatskoj zabranjen je uvoz i privremeni boravak opasnih pasa (primjerice pit bull terijera i njihovih križanaca), koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI).

Informacije: Carinska uprava Republike Hrvatske Tel. 00385 1 6211 300; www.carina.hr; www.europa.eu.

Valuta

Od 1. siječnja 2023. godine, službena hrvatska valuta je Euro. Ostale valute mijenjaju se u bankama, mjenjačnicama, poštama, putničkim agencijama, hotelima.

Kreditne kartice

Gotovo u svim kampovima, restoranima i trgovinama primaju se kreditne kartice (American Express, Diners; Eurocard/Mastercard, Visa)

Medicinska služba

Bolnice i klinike su u svim većim gradovima, a ambulante, kao i ljekarne, u svim manjim mjestima.

Strani turisti ne plaćaju liječničke usluge ako Hrvatska i država iz koje dolaze imaju sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju.

Osobe koje dolaze iz država s kojima nije sklopljen ugovor troškove zdravstvene zaštite snose osobno.

Blagdani i neradni dani

1. siječnja – Nova godina, 6. siječnja – Sv. Tri kralja, Uskrs i uskrsni ponedjeljak, 1. svibnja – Praznik rada, 30. svibnja - Dan državnosti; Tijelovo; 22. lipnja – Dan antifašističke borbe, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 15. kolovoza – Velika Gospa, 1. studenoga – Svi sveti, 18. studenoga - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, 25. i 26. prosinca – božićni blagdani.

Električni napon gradske mreže

220 V, a frekvencija: 50 Hz

Voda iz slavine

Pitka u svim dijelovima Hrvatske.

Zaštita okoliša

Zastita okolisa

Zaštita biološke raznolikosti u skladu je s važećim propisima EU-a. More za kupanje na hrvatskom Jadranu vrlo je visoke kakvoće, i prema kriterijima EU-a.

U slučaju onečišćenja okoliša ili mora molimo da obavijestite Centar 112 na telefonski broj 112 ili na e-mail adresu diks.zis@duzs.hr, koja je uključena u mrežu međunarodnih institucija iste razine.

Za dodatne informacije o okolišu kontaktirajte Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Upravu za zaštitu okoliša na telefon 00385 1 3717 111, e-mail address: pitanja@mzoip.hr

Protupožarna zaštita

Primijetite li požar, molimo Vas odmah dojavite na broj telefona 193 ili broj 112; do dolaska vatrogasaca pokušajte ugasiti požar, ali tako da ne ugrozite sebe i ostale!

Poštujte znakove zabrane loženja vatre!

Pazite da Vaša parkirana vozila ne zatvaraju vatrogasne pristupe i prilaze.

Traganje i spašavanje

U slučaju nesreća na kopnu ili moru nazovite Centar 112 na telefon 112.

VIŠE INFORMACIJA:

Često postavljana pitanja

Pravila ponašanja u kampu

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove