Gledaj YouTube videozapise

Kvarner, otoci i gorje

Čarobni Kvarner pod obroncima Učke

Područje Kvarnera vidi se kao na dlanu s planine Učka, s koje puca pogled na Rijeka, prema Velebitu i Gorskom Kotaru, dok se u pozadini naziru Alpe, vidi se istarski poluotok prema Tršćanskom zaljevu i dalje do Venecije, a prema jugu pogled seže skroz do srednjodalmatinskih i kvarnerskih otoka i nepregledno plavo prostranstvo Jadrana.

Podno Učke prostire se čarobna Opatija i njena otmjena rivijera koju miluju valovi u prividno zatvorenom zaljevu s kvarnerskim otocima Krk, Cres i Lošinj. Gorski masiv Učke prirodna je zaštita hladnim strujanjima pa su Opatija i pitoma mjesta iz njene niske Volosko, Ika, Ičići, Lovran, Medveja, Mošćenička Draga, turistička mjesta s jednim od najugodnijih klimatskih područja, mjesta gdje se je Mediteran uvukao najbliže srednjoj Europi.

Opatija panorama - foto
Foto: Aleksandar Gospić, CNTB

Opuštajuća sredozemna klima

Ugodna i blaga klima podarila je liburnijskoj rivijeri (zove se prema drevnom ilirskom plemenu!) i kvarnerskim otocima raskošni biljni pokrov, pa je tako zaštitni znak Opatije kamelija, ali vrlo je rasprostranjen lovor, po kojemu je prozvano predivno mjesto Lovran, ali i druga vrlo bujna i atraktivna mediteranska vegetacija. Opatija je dobila još 1889. status odmorišnog mjesta, a davne 1873. dobila direktnu željezničku liniju iz Beča do Matulja, što je za tradicionalne goste liburnijske rivijere i nadalje vrlo aktualna.

Blaga klima omogućila je još u monarhijskim vremenima ugled lječilišnog mjesta nakon što su carska obitelj i predstavnici visokog društva Opatiju odabrali za ljetnu rezidenciju.

Lošinjska obala - foto
Foto: Kamp Čikat, Mali Lošinj

Mondena Opatija i šetnice rivijere

Zahvaljujući tome Opatija i njena rivijera, ali i otoci Lošinj i Krk, tradicionalna su turistička mjesta s raskošnim hotelima i parkovima, otmjenim i romantičnim vilama.

Pored Opatijske rivijere koja je najpoznatija, nalaze se ovdje još ostala predivna područja kao Crikvenička rivijera i rivijera Novi Vinodolski te otoci Lošinj, Krk, Cres i Rab. Od svih kvarnerskih otoka, Krk je s kopnom povezan mostom, a za druge kvarnerske otoke postoje trajektne linije.

U toj divnoj sprezi mora i planina, nalazi se mnogo kampova s predivnim plažama, hotela, vila, bungalova i apartmana.

A kada vam dosadi more...

U zaleđu Kvarnerske rivijere nalazi se Gorski kotar u jednom svijetu prostranih pašnjaka i ravnica, rascjepkanih strmim brdskim masivimaa, blagim planinskim obroncima i divljim klancima. Gorski kotar, ta zelena šumska krasotica, idealan je za sve ljubitelje prirode željne opuštanja i odmora.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove