Gledaj YouTube videozapise

Pravila ponašanja u kampu

Osoblje svih kampova u Hrvatskoj zasigurno će se potruditi da u kampu provedete ugodan i uspješan odmor te vam stajati na raspolaganju u slučaju da zatrebate bilo kakvu informaciju ili pomoć. Međutim, ako po prvi puta dolazite u neki hrvatski kamp morate znati da većina kampova traži od svojih gostiju poštivanje određenih pravila koja su definirana upravo radi Vaše sigurnosti i ugodnog boravka u kampu. Iako svaki kamp ima svoja pravila, zajedničko im je sljedeće:

1. Dolazak u kamp

Ako ikako možete, dolazak u kamp tempirajte tijekom dnevnih sati. Naime, većina kampova ima definiran „noćni mir“, koji najčešće traje od 24.00 do 06.00-07.00 sati, i tijekom kojega nije moguć ulazak u kamp. Postavljanje šatora, predšatora i druge opreme isto tako u tom razdoblju nije dozvoljeno. Ukoliko ipak pred kamp dođete u noćnim satima, obavezno se javite na recepciji i zamolite da vam omoguće da se do jutra smjestite na parkiralištu kampa ili na nekom kamp mjestu neposredno uz ulaz ili recepciju. Veliki broj kampova ima definirano i vrijeme dnevnog mira, često u razdoblju od 13.00 do 15.00, tijekom kojega isto tako nije dozvoljen ulaz u kamp – preporučamo da to provjerite prije dolaska u kamp.

2. Recepcija i prijava dolaska

Kamp San Marino

U kampu mogu biti smješteni samo gosti koji su uredno prijavljeni na recepciji kampa. Prilikom prijave obavezni ste prijaviti sve osobe koje će boraviti u kampu, uključujući i kućne ljubimce, te ćete prilikom prijave dobiti pločicu s brojem koju morate čuvati i obavezno istaknuti na vidljivom mjestu na šatoru ili kamp kućici. Tom prilikom dobivate i propusnicu za ulaz i izlaz iz kampa ili bezkontaktnu karticu. Pločica je znak kontroloru kampa da ste uredno prijavljeni i osigurava vam ugodnost odmora. Neprijavljeni gosti koji borave u kampu plaćaju kaznu. Pripazite na radno vrijeme recepcije!

3. Odabir mjesta za kampiranje

Samo na neparceliranom dijelu kampa je odabir kamp mjesta slobodan. Točne upute dobit ćete od recepcionera. Na parceliranom dijelu (numerirane parcele) postoji mogućnost da je neka parcela slobodna, ali prije smještaja na istoj potrebno je provjeriti na recepciji je li mjesto slobodno ili ne. Naime, najčešće je parcelirani dio kampa namijenjen gostima sa rezervacijama. U nekim kampovima sami odabirete slobodne parcele, dok će vam u drugima osoblje kampa pokazati slobodne parcele kako bi vam olakšalo izbor i čim prije omogućilo smještaj.

Prilikom postavljanja opreme za kampiranje morate poštivati veličinu zadanog prostora, parcele, te svakako izbjegnite širenje na susjedne parcele (postavljanje ograda, sušenje odjeće i obuće, parkiranje automobila i sl.) jer time ulazite u prostor „vaših susjeda“ i onemogućavate im ugodan boravak.

4. Priključenje na struju

U pravilu priključivanje i isključivanje struje na električni ormarić u kampu obavlja isključivo ovlaštena osoba kampa. Radi vaše sigurnosti nemojte nikada samostalno pokušati odraditi navedene radnje ili na bilo koji način popraviti kvar na električnoj instalaciji.

5. Prometovanje u kampu

Molimo vas da u cijelom kampu poštujete prednost pješaka i biciklista u odnosu na sva druga vozila, te da zbog sigurnosti poštujete ograničenje brzine (najčešće je maksimalna dozvoljena brzina u kampu 10-20 km/h).

6. Čistoća prostora i urednost

Svaki gost kampa dužan je voditi brigu o čistoći prostora kojeg koristi. Molimo vas da smeće skupljajte u plastične vrećice i odlažete ih u za to planirane kontejnere te razvrstavate otpad. Sanitarije nakon korištenja ostavljajte čiste i uredne – upravo onakve kakvima biste ih i vi željeli pronaći. Mjesto na kojemu ste boravili nakon vašega odlaska mora biti čisto i spremno za prihvat novih gostiju.

Kamp Zagreb

7. Kućni ljubimci – psi u kampu

Iako ima određeni broj kampova u kojima kućni ljubimci nisu dozvoljeni, velika većina kampova rado prima kućne ljubimce. Neki kampovi ne dozvoljavaju kućne ljubimce u cijelom kampu, već imaju posebne izdvojene zone za goste s kućnim ljubimcima.

Međutim, radi sigurnosti gostiju i radi omogućavanja ugodnog odmora i gostima koji prema kućnim ljubimcima ne dijele istu ljubav kao i vi, obavezno se psi u kampu vode na uzici, a isto tako na mjestu gdje boravite (parceli) moraju biti vezani. Kao vlasnici dužni ste pokupiti i očistiti izmet psa i baciti ga u posebne kante za pseći izmet. Vjerujemo da ćete to rado odraditi jer ni vama ili vašem djetetu ne bi bilo ugodno bosom nogom stati na jedan takav ostatak.

Psi se u principu ne smiju kupati na plaži, osim u slučaju kada kamp ima posebnu plažu za goste s psom. Kamp koji prima pse u pravilu ima i poseban dio sanitarnog čvora s tušem za pse, a trgovina u kampu ili u obližnjem mjestu opskrbljena je hranom za vašeg ljubimca.

8. Pranje automobila ili plovila u kampu

Na prostoru kampa nije dozvoljeno pranje automobila ili plovila, osim u slučaju kada kamp nema poseban prostor za tu namjenu ili se u sklopu kampa nalazi autopraona. Zbog ekoloških razloga, pranje automobila na kamp mjestu ili parceli također je zabranjeno.

9. Plovila u kampu i aktivnosti na moru

Veliki broj hrvatskih kampova opremljen je rampom za spuštanje plovila ili dizalicom. U kampu se plovila ne smiju vezati na granicu za kupače niti na vlastitim bovama, već isključivo na bovu koju vam kamp dodjeli i koja je smještena van granice za kupače. Veliki broj kampova ima u sklopu kampa i manju marinu. Svoja plovila dužni ste prijaviti Lučkoj ispostavi. Za ronjenje s opremom treba imati specijalnu dozvolu, kao i za svaki oblik ribolovnih aktivnosti.

10. Paljenje vatre

U svim je kampovima paljenje vatre na otvorenom najstrože zabranjeno. Veliki broj kampova ima posebna mjesta na kojima se može roštiljati, a koja su u slučaju nužde opremljena aparatima za gašenje požara. Neki kampovi dozvoljavaju roštiljanje ako je to isključivo na plinskim i električnim roštiljima.

11. Novac i ostale vrijednosti

Radi vaše sigurnosti novac i vrijedne stvari nemojte nikada puštati bez nadzora. Preporučujemo vam da novac, nakit i druge vrijednosti deponirate na recepciji kampa – gdje su onda pod stalnim nadzorom. Za nestale ili oštećene stvari u kampu, kao i za nesreće koje nastanu vašom nepažnjom, kamp u pravilu ne preuzima nikakvu odgovornost.

12. Rashladni uređaji

Kako bi vam osvježili odmor tijekom toplih dana, velika većina kampova nudi rashladne uređaje koje možete koristiti uz nadoplatu. Iznajmljene rashladne uređaje dužni ste držati čistim i zaključanim – te pažljivo čuvati ključ. Rashladni uređaji ne služe za zamrzavanje namirnica.

13. Odjava gostiju

U pravilu se račun za boravak u kampu naplaćuje na dan odlaska ili dan ranije (uz obavezno vraćanje pločice sa brojem). Preporučujemo plaćanje dan ranije kako biste izbjegli gužve, a pripazite i na radno vrijeme blagajne. Odlazak je najčešće definiran oko 10.00-12.00 sati. Molimo vas da pripazite na vrijeme odlaska, jer mnogi kampovi će vam za napuštanje kampa poslije toga vremena naplatiti još jedan dan boravka u kampu.

VIŠE INFORMACIJA:

Često postavljana pitanja

Korisne informacije

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove