Gledaj YouTube videozapise

Naturizam - hrvatska kamping tradicija

Koversada

Hrvatska je bila prva europska zemlja koja je otvorila svoja vrata naturistima, i to daleke 1953 kada je to bio vrlo hrabar korak s obzirom na moralne norme toga vremena. Sa više od 60 godina iskustva, 17 naturističkih kampova može se naći uz hrvatsku obalu. Procjenjuje se da se čak 15% svih gostiju u Hrvatskoj kupaju goli, odnosno da jedna petina gostiju dolazi u Hrvatsku zbog naturizma i tolerancije golog kupanja na hrvatskim plažama.

Naturizam je način života u kojem se njeguje tijelo, a sport i briga o zdravlju igraju važnu ulogu na što se danas više nego ikad obraća pozornost. Hrvatska je treća nacija u Europi po kapacitetima naturističkih kampova, a njena Koversada je prvi naturistički komercijalni kamp u Europi.

Zajednička karakteristika svih hrvatskih naturističkih kampova je sigurnost i visoki standard, ljepota i mir. Mnogi smatraju da su kampovi najviših kvaliteta upravo oni namijenjeni naturistima i naturisti će pronaći u prirodnom okruženju sve što odgovara njihovim potrebama.

Smještaj za naturiste u kampovima

U Hrvatskoj naturisti mogu pronaći prikladan smještaj u tri vrste kampova:

  • Naturistički kampovi otvoreni samo za naturiste. Ovaj tip kampa raspolaže plažama koje su isključivo za naturiste.
  • Kombinirani kampovi za naturiste i ostale. Ovaj tip kampa raspolaže odvojenim zonama za naturiste te za ostale kampiste, dakle tu postoje i plaže gdje pristup imaju isključivo naturisti, te odvojene plaže za ostale kampiste. U ovakvim kampovima zone za naturiste su često odvojene od zona za ostale goste te imaju svoje odvojene sadržaje, kao sanitarne čvorove, restorane, trgovine itd.
  • Tekstilni kampovi koji imaju i odvojene plaže za naturiste. U ovakvim kampovima gosti moraju biti odjeveni, ali mogu plivati i sunčati se na plažama za naturiste. Ovi kampovi imaju i plaže gdje je zabranjeno boraviti bez odjeće. Takvi su kampovi idealni za one koji vole plivati i sunčati se goli, ali tokom ostatka dana vole biti odjeveni.

Listu svih ovih vrsta kampova možete pronaći korištenjem opcije pronađi kamp.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove