Gledaj YouTube videozapise

Prvi put kampirate?

Kamp Park Umag

Prvi puta kampirate… i trebate pomoć

Niste još nikada bili u kampu i po prvi puta planirate odlazak na odmor u neki od prelijepih hrvatskih kampova? Ako još uvijek mislite da kampiranje u Hrvatskoj podrazumijeva blatnjave poljane, plinske svjetiljke i kilometarska hodanja do prvog sanitarnog čvora, očito još nikada niste bili u Hrvatskoj.

Hrvatski kampovi danas mogu ponuditi luksuzni ugođaj koji je najlakše usporediti s boravkom u renomiranim hotelima ili razvikanim apartmanima. Kampisti u Hrvatskoj iskusit će visoku razinu ugode i gostoprimstva koji značajno odudaraju od stereotipa kampiranja u divljini, percepcije koja je još i danas prisutna kada je o kampiranju riječ.

Informacije u nastavku namijenjene su upravo vama i nadamo se da će vam biti od pomoći pri planiranju vašeg kamping odmora.

Kamp Krk

Općenito o kampiranju

Što je to kampiranje?

Kampiranje je danas način života, lifestyle koji manifestiraju osobe koje su ljubitelji prirode, koje žele odmor provesti u doticaju s prirodom, u zelenilu i, u slučaju skoro svih hrvatskih kampova, direktno na moru. Gosti kampova se ne žele odreći jednostavnosti, no uz široku ponudu sadržaja žele imati i najveći mogući komoditet smještaja, bilo u šatoru, kamp kućici, apartmanu, mobilnoj kućici ili glamping objektima. Upravo su to danas Hrvatski kampovi – često pravi „hoteli na otvorenom“ sa svim sadržajima koje možete pronaći u hotelu, ali s ugođajem i doticajem s prirodom koji vam pruža samo kamping.

Nisam siguran je li potrebna rezervacija smještaja u kampu…

Iako nije obaveza, preporuka je da se smještaj unaprijed rezervira, jer vam je to jedina sigurnost da će vas nakon toliko kilometara provedenih na putu da biste došli do željenog odredišta dočekati siguran smještaj u kampu koji ste odabrali. Dok se još za smještaj u šatoru može i riskirati (teško da i u špici sezone u kampu neće biti mjesta za smještaj šatora), za smještaj u objektima za najam (apartmani, bungalovi i mobilne kućice) ili pak na parceli određene vrste (veličine i položaja), rezerviranje unaprijed je skoro obavezno, posebice u glavnoj sezoni. U svakom slučaju, nije naodmet telefonom nazvati kamp u kojemu želite odsjesti i provjeriti situaciju.

Kako ću se opskrbiti hranom i pićem te ostalim potrepštinama?

Kamp Park Mareda

Većina hrvatskih kampova ima raznovrsnu trgovačku ponudu u sklopu samog kampa, a ukoliko to nije slučaj, često se najbliži dućan nalazi na desetak minuta hoda. Isto vrijedi za restorane, objekte brze prehrane, pizzerije i sl. U srednjim i velikim kampova pronaći čete i supermarkete sa širokom ponudom ostalih neprehrambenih proizvoda (pelene, oprema za kampiranje, sapuni, sredstva za pranje i dr.), a kod malih kampova se takvi dućani nalaze na manjim udaljenostima, tako da dolazak do njih ne predstavlja problem.

…a što je s osobnom higijenom?

Poslije 500 ili 1.000 kilometara provedenih na putu, nakon što dođete u kamp, zasigurno ćete se prvo poželjeti istuširati. Ni ovdje nećete naići na problem – svi kampovi su opremljeni s dovoljno sanitarnih čvorova, koji u pravilu odgovaraju europskim standardima. Prostori za previjanje beba, kabine prilagođene potrebama invalida, individualne kabine za umivanje ili pak posebni tuševi za higijenu kućnih ljubimaca postali su danas standard hrvatskih kampova srednje kategorije. Još jedna važna stvar: korištenje tople vode se u hrvatskim kampovima ne naplaćuje posebno.

VIŠE INFORMACIJA:

Često postavljana pitanja

Korisne informacije

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove