Gledaj YouTube videozapise

Amfiteatar u Puli

Arena - Pula

Veoma poznat i značajan spomenik, pulska Arena, građevina je u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u I. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s Koloseumom u Rimu.

Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor–borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Građena je od domaćeg vapnenca.

Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja.

U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove. Danas se koristi za ljetne priredbe - Filmski festival, Operna sezona, Konjički festival, koncerti... kada može primiti oko 5000 gledatelja.

Arena - Pula

U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba ”Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.

Arena je smještena van gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi cesta utemeljena u doba Vespazijana po kojem je i dobila ime - Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.

U Puli i njezinoj okolici nalazi se više od 10 kampova, pogledajte sve kampove u Puli.

Provjerite ostale povijesne gradove u Hrvatskoj.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove