Gledaj YouTube videozapise

Dalmacija - Dubrovačka regija

Ugodna klima, bogatstvo kulturno-povijesne baštine, predivni otoci i bujna vegetacija odlike su najjužnije hrvatske regije čije je središte, povijesni grad Dubrovnik, zasigurno njen najjači adut, te jedna od najomiljenijih turističkih destinacija Hrvatske, ali i ovog dijela Europe.

Dubrovnik Dalmacija - photo
Photo: Ivo Biočina, CNTB

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik, stara rimska Ragusa, centar je najjužnije hrvatske regije, te zasigurno jedan od najljepših europskih gradova. Kao samostalna republika, tijekom dugog niza godina svojim izvanrednim smislom za trgovinu stjecao je velika bogatstva, danas vidljiva u otmjenoj arhitekturi i raznovrsnom kulturno-povijesnom nasljeđu.

Iako su ga u povijesti pogodile brojne nedaće, od potresa koji ga je gotovo u potpunosti uništio, preko požara i rata u kojima su stradale brojne njegove znamenitosti, zahvaljujući svojoj bezvremenskoj ljepoti, očuvanosti i vrijednosti čitav stari grad Dubrovnik uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Odlučite li posjetiti Dubrovnik, nikako ne propustite:

  • prošetati gradskim zidinama, simbolom grada, dugima gotovo 2 kilometra;
  • popiti kavu na Stradunu, najpoznatijoj gradskoj ulici;
  • obići Knežev dvor, nekadašnje sjedište kneza Dubrovačke republike, a danas Kulturno-povijesni muzej;
  • uživati u nezaboravnom pogledu na cijeli grad i njegovu okolicu s brda Srđ na koje možete stići i žičarom.

Dubrovnik se može pohvaliti i jednim od najrenomiranijih hrvatskih festivala, Dubrovačkim ljetnim igrama, čije se glazbene, dramske i plesne priredbe odvijaju na jedinstvenim tvrđavama i drugim atraktivnim lokalitetima.

Ston Dalmacija - photo
Photo: Ivo Biočina, CNTB

Dubrovnik i njegova čarobna okolica

Osim u gradu Dubrovniku, na čitavom području dubrovačke regije pronaći ćete brojne prirodne i kulturne atrakcije i znamenitosti, od kojih se posebno ističu:

  • otok Mljet, čiji je dio proglašen Nacionalnim parkom;
  • otok Korčula, rodno mjesto svjetskog putnika Marka Pola;
  • poluotok Pelješac, poznat po vrhunskim crnim vinima Dingač i Postup, stonskim kamenicama i monumentalnim stonskim zidinama;
  • arboretum u Trstenu, jedan od najstarijih renesansnih parkova na svijetu.

Kampiranje u dubrovačkoj regiji

Osim svojom iznimnom ljepotom, grad Dubrovnik i njegova okolica privlače i brojnim, uglavnom manjim, obiteljskim kampovima. Neki od najboljih hrvatskih kampova smještenih upravo u ovoj regiji jesu Nevio i Lavanda smješteni uz šljunčane plaže u mjestu Orebić, poznatom po dugoj tradiciji pomorstva, Od većih kampova tu je i kamp Solitudo Sunny Camping, smješten tek na 10-tak minuta vožnje do centra grada Dubrovnika, pružajući na taj način odličnu kombinaciju opuštanja u prirodi i blizine gradskog središta.

Između brojnih malih kampova posebno se izdvajaju kampovi na poluotoku Pelješcu: te oni na obali u blizini grada Dubrovnika

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove