Gledaj YouTube videozapise

Dalmacija - Zadarska regija

Zadar se kroz burnu povijest razvio zahvaljujući izvanrednom položaju sigurnog zaleđa i još sigurnije luke, a danas Zadar spada među ljepše i značajnije gradove Dalmacije.

Nalazi se na jadranskoj magistrali i time je i dalje sačuvao atribute vrlo interesantnog tranzitnog mjesta, gospodarskog i kulturnog središta ovog dijela srednje Dalmacije, a nalazi se i na rubu tri hrvatska nacionalna parka: Paklenica, Velebit i Kornati.

Zadar iz zraka - foto
Foto: Ivo Biočina, CNTB

Izvanredna vegetacija i blaga klima pogodovali su turističkom razvoju. Zadarsko područje je razvijena turistička regija s preko 1.200 km obale, 50-tak mjesta, a ispred njega se prostire mnoštvo od 150 otoka, otočića i hridi, bezbroj uvala i idiličnih žala s nedirnutom prirodom i predivnim plavetnilom kristalno čistog mora.

Sjeverna Dalmacija, uključujući i Zadarsku ragiju, ima nekoliko vrlo poznatih kamping destinacija. Otok Silba, jugozapadno od otoka Paga, ima različite plaže koje su pogodne za naturističku rekreaciju koja je moguća i na otocima: Olibu, Premudi, Istu, Molatu, Ižu i Viru.

Mnogi otoci ispred Zadra imaju sve preduvjete za razvitak kvalitetnog turizma, te imaju još mnogo prostora za iskorištavanje svog potencijala i očuvane jedinstvene prirodne ljepote. Prednjače svakako oni poznatiji i turistički valorizirani otoci kao što su: Pašman, Silba, Premuda, Ist, Molat, Iž i Rava ali i predivni parkovi Telašćica i Mir.

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove