Gledaj YouTube videozapise

Kampiranje na hrvatskim otocima

Jeste li znali?

  • Hrvatska ima čak 1.244 otoka, otočića, hridi i grebena, od kojih je njih samo 48 naseljenih;
  • od ukupno 48 naseljenih otoka na njih 17 pronaći ćete kampove.

Zašto je tomu tako? Naime, velika razvedenost hrvatske obale dovela je do toga da su pojedini otoci vrlo blizu obale dok se pojedini poprilično udaljeni od kopnene morske obale, pa je do istih ponekad teško doći. Pa opet, kampiranje na hrvatskim otocima vrlo je popularno.

Koji otok odabrati?

Zahvaljujući vrlo dobroj prometnoj povezanosti, na pojedinim se otocima mogu pronaći neki od najboljih hrvatskih kampova. Savršeno prilagođeni specifičnoj otočkoj mikroklimi, u zajedničkoj simbiozi kampa i otoka, nastala su mjesta koja svojom očaravajućom ljepotom privlače sve one željne kristalno čistog mora, nestvarno lijepih plaža, opojnog mirisa ljekovitog bilja, ali i doze avanture i odmaka od svakodnevne rutine.

Koji otok odabrati? - photo

Nebitno koji otok odabrali za svoj sljedeći kamping odmor, na svakome od njih doživjeti ćete jedinstveno i nezaboravno iskustvo. U pravilu, na kvarnerskim, te na sjevernodalmatinskim otocima uživati možete u većim i bolje opremljenim kampovima smještenima uglavnom u blizini većih turističkih destinacija, dok na otocima u srednjem i južnom dijelu Dalmacije možete pronaći uglavnom manje kampove, nerijetko duboko uronjene u prirodu.

Iako kampiranje na otocima često podrazumijeva vožnju trajektom, otoci su itekako vrijedni toga. Saznajte kako stići do svoje omiljene otočne destinacije.


Otok Brač

Brac

Otok Brač se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji i povezan je s kopnom trajektima iz Splita (prema Supetaru) i Makarske (prema Sumartinu). Treći hrvatski otok po veličini najpoznatiji je po svojoj plaži Zlatni Rat (u blizini gradića Bola) koji se često pojavljuje u hrvatskim turističkim brošurama. Na Braču se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Aloa (Bol)
Mini-kamp Kanun (Bol)
Mini-kamp Mario (Bol)
Mini-kamp Meteor (Bol)
Mini-kamp Mlin (Sutivan)
Mini-kamp No. 1 (Bol)
Mini-kamp Njiva (Bol)
Mini-kamp Supetar (Supetar)
Mini-kamp Tenis (Bol)
Kamp Waterman Beach Village (Supetar)

Otok Čiovo

Ciovo

Otok Čiovo se nalazi u srcu Dalmacije, u Splitsko-dalmatinskoj županiji na samo 3 km od Trogira, srednjevjekovnog gradića pod zaštitom UNESCO-a. Čiovo je povezano kopnom s dva mosta kojima se može prometovati. To je idealno kamping odredište za one koji žele kombinaciju kulture, sunca i mora. Sljedeći se kampovi nalaze na Čiovu:

Kamp Labadusa (Okrug Gornji)
Mini-kamp Domić (Slatine)
Kamp Rožac (Okrug Gornji)

Otok Cres

Cres

Otok Cres se nalazi na Kvarneru i uz susjedni otok Krk, koji ima istu površinu, najveći je hrvatski otok. Poznat je po bogatoj flori i fauni - bjeloglavi sup, ptica s rasponom krila od 2,5 metara prebiva na otoku. Na Cres se može stići kopnenim putem preko Krka te zatim trajektom od Valbiske do Meraga ili trajektom iz Brestove u Istri do Porozina. Na Cresu je moguće kampirati u sljedećim kampovima:

Naturistički Kamp Baldarin (Nerezine)
Kamp Brajdi (Beli)
Kamp Slatina (Martinšćica)
Kamp Kovačine (grad Cres)
Kamp Bijar (Nerezine)
Kamp Zdovice (Valun)

Dugi otok

Dugi otok

Dugi otok se nalazi u Zadarskoj županiji i svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m). To je otok osebujnosti i kontrasta i najveći je u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. Poznat je po parku prirode Telašćica te predivnoj pješčanoj plaži Sakarun. Na otoku u dvanaest mjesta živi oko 1500 stanovnika i sve ih povezuje glavna prometnica s koje se pružaju veličanstveni vidici na okolne otoke. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Na Dugom otoku se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Mandarino (Soline)
Mini-kamp Dugi otok (Luka)
Mini-kamp Kargita (Veli Rat)

Otok Hvar

Hvar

Otok Hvar se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, između otoka Brača i Korčule. Poznat je kao najsunčaniji hrvatski otok a popularan je među jet-setom te kao pristanište mnogih jahti. Na Hvar se može stići trajektom iz Splita (prema Stari Gradu) ili iz Drvenika (do Sućuraja) na istočni dio otoka. Na Hvaru je moguće boraviti u sljedećim kampovima:

Kamp Holiday (Jelsa)
Naturistički Kamp Nudist (Vrboska)
Kamp Vira (grad Hvar)
Kamp Grebišće (Jelsa)
Kamp Jurjevac (Stari Grad)
Kamp Mina (Jelsa)
Mini-kamp Lili (Jelsa)
Mini-kamp Mala Milna (grad Hvar)
Kamp Mlaska (Sućuraj)

Otok Korčula

Korčula

Otok Korčula se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zapadno od poluotoka Pelješca i južno od Hvara. To je jedan od popularnijih hrvatskih otoka koji stvarno ima "ono nešto": dražesni stari grad sa očuvanom tvrđavom, zapanjujuće mirne uvale i pješčanu plažu Lumbarda. Na Korčulu se može stići trajektom iz Splita (do Vele Luke) ili Orebića (do grada Korčule), te brzobrodskom linijom iz Dubrovnika (do grada Korčule). Na Korčuli se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Port 9 (grad Korčula)
Mini-kamp Potirna (Blato)
Mini-kamp Jurjević (Lumbarda)
Mini-kamp Mala Glavica (Lumbarda)
Mini-kamp Mindel (Vela Luka)
Mini-kamp Oskorušica (Oskorušica)
Mini-kamp Palma (Žrnovo)
Mini-kamp Uvala Račišće (Lumbarda)
Mini-kamp Tri žala (Žrnovo)
Mini-kamp Vela Postrana (Lumbarda)
Mini-kamp Vrbovica (Žrnovo)
Mini-kamp Mala Grščica (Blato)
Mini-kamp Ravno (Blato)

Otok Krk

Krk

Otok Krk se nalazi na Kvarneru te je kopnom povezan betonskim mostom na dva svoda dugim 1 km. Kada je most sagrađen (1980.) bio je to najveći betonski most na svijetu. Krk je poznat i kao najveći hrvatski otok, no tek nedavno je otkriveno da je Cres potpuno jednake veličine. Popularne turističke lokacije su grad Krk sa starogradskim zidinama, gradić Baška sa 1,8 km dugom šljunčanom plažom, te gradići Malinska, Punat, Vrbnik i Njivice. Na Krku se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Pušća (Omišalj)
Kamp Tiha (Šilo)
Mini-kamp Slamni (Dobrinj)
Mini-kamp Maslinik (Punat)
Mini-kamp Mali (Baška)
Mini-kamp Marta (grad Krk)
Mini-kamp Amar (grad Krk)
Mini-kamp Draga (Malinska)
Mini-kamp Marušina Olive Hills (Punat)

Otok Lastovo

Lastovo

Otok Lastovo se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, udaljeniji je od kopna i gotovo na četvrtini puta prema Italiji. 46 otočića i hridi okružuje Lastovo, a njegov arhipelag je 2006. proglašen parkom prirode. Otok je poznat po svojoj arhitekturi iz 15.-og i 16.-og stoljeća te po netaknutoj prirodi. Na Lastovo se može doći trajektom iz Splita preko Vele Luke (Korčula) za Ubli (Lastovo) ili brzobrodskom linijom iz Dubrovnika (za Ubli). Put trajektom traje četiri sata. Na Lastovu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Skriveni (Lastovo)

Otok Lošinj

Losinj

Otok Lošinj se nalazi na Kvarneru, južno od otoka Cresa s kojim je povezan malim mostom u gradiću Osoru. Lošinj nazivaju otokom vitalnosti zbog izvanrednih klimatskih karakteristika koje liječe probleme sa disanjem i alergije. Na Lošinj se može stići trajektom preko Cresa i zatim vožnjom do južnog djela Cresa gdje se mostom prelazi na Lošinj. Trajekti za Cres polaze s otoka Krka (Valbiska-Merag) ili iz Istre (Brestova-Porozina). Na Lošinju se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Čikat (Mali Lošinj)
Kamp Lopari (Nerezine)
Kamp Poljana (Mali Lošinj)
Kamp Rapoća (Nerezine)
Kamp Preko Mosta (Nerezine)

Otok Mljet

Mljet

Smješten u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Mljet je najjugoistočniji od svih većih hrvatskih otoka. Također je najšumovitiji – prekriven je gustom šumom a zapadna strana otoka je proglašena nacionalnim parkom davne 1960. Mljetska lučica Sobra može se dostići trajektom iz Prapratna (45 min) dok su brzobrodskim linijama s kopnom povezana mjesta Pomena, Polače i Sobra. Na Mljetu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Marina (Babino Polje)
Kamp Mungos (Babino Polje)
Mini-kamp Lovor (Babino Polje)

Otok Murter

Murter

Otok Murter se nalazi sjeverno od Šibenika. Radi se o još jednom od hrvatskih otoka koji su kopnom povezani mostom – daljina je samo 20 metara, a to čini otok veoma lako dostupnim. Bitno je napomenuti da se most otvara u određeno vrijeme dana kako bi propustio brodove te je stoga dobro raspitati se o rasporedu otvaranja istog. Murter je poznat po svojim prekrasnim pješčanim i šljunčanim plažama. Na Murteru se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Jezera Lovišća (Jezera)
Kamp Slanica (grad Murter)
Kamp Rehut (grad Murter)
Kamp Kosirina (Betina)
Kamp Plitka Vala (Betina)
Mini-kamp Matija (Betina)
Mini-kamp Marija (Betina)

Otok Obonjan

Obonjan

Smješten u šibenskom arhipelagu, u Dalmaciji, na 20 minuta vožnje gliserom od kopna, otok Obonjan jedinstven je po mnogočemu. Ovaj nenastanjeni otok površine 136 hektara okružen je plažama a zahvaljujući nepostojećem prometu motornih vozila, na otoku vladaju mir i tišina, što ga dodatno čini oazom za savršen odmor. Podmorje u okolici je vrlo atraktivno za ronjenje a kako u blizini nema naseljenih mjesta, ova je lokacija savršena za promatranje zvijezda. Na otoku se nalazi glamping resort sa svim pratećim sadržajima.


Otok Pag

Pag

Smješten većim dijelom u Zadarskoj županiji, između Zadra i ruba Kvarnerskog zaljeva, zadivljujuće je kako je zapadna strana otoka Paga zelena ako uzmemo u obzir goli kamen koji se vidi, gledajući Pag sa kopna. Otok Pag je poznat po paškom siru, čipki, a u novije vrijeme i po plaži Zrće sa 24-satnom zabavom – hrvatska verzija Ibize. Na Pag se može doći trajektom između Prizne i E=igljena ili paškim mostom nastavivši vožnju sjeverno od Zadra. Na Pagu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Straško (Novalja)
Kamp Terra Park Phalaris (Novalja)
Mini-kamp Dražica (Novalja)
Kamp Terra Park SpiritoS (Kolan)
Kamp Šimuni (Kolan)
Mini-kamp Škovrdara (Novalja)
Aminess Avalona Camping Resort (Povljana)
Kamp Porat (Povljana)
Mini-kamp Mali Dubrovnik (Povljana)
Mini-kamp Pere (grad Pag)
Mini-kamp Košljun (grad Pag)

Otok Pašman

Pasman

Otok Pašman se nalazi u Zadarskoj županiji južno od grada Zadra. Poznat je kao otok s najčišćim morem na Jadranu, zahvaljujući stalnim promjenama morskih struja. Sjeveroistočna strana otoka je pitoma i pješčana dok je južna kamenita. Pašman je mostom povezan sa svojim sjevernijim susjedom, otokom Ugljanom. Na Pašman se može stići trajektom iz Biograda (za Tkon) ili trajektom iz Zadra za Preko na otoku Ugljanu i zatim vožnjom južno preko mosta do Pašmana. Na Pašmanu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Naturistički Kamp Sovinje (Tkon)
Mini-kamp Kod Jakova (grad Pašman)
Kamp Lučina (grad Pašman)
Mini-kamp Pašman (grad Pašman)
Mini-kamp Arboretum (grad Pašman)
Mini-kamp Skalinada (grad Pašman)
Mini-kamp Brist (Tkon)

Otok Rab

Rab

Rab je otok na Kvarneru, na jugoistočnoj strani Kvarnerskog zaljeva. Poznat je po svojim pješčanim plažama kojih je u mjestu Lopar čak 22, a tri su namijenjene naturistima. Otok Rab ima dugu naturističku tradiciju – prva plaža za naturiste na Jadranu otvorena je na Rabu 1934., a u kolovozu 1936. engleski kralj Edward VIII i gđa. Simpson dobili su dopuštenje da se goli kupaju u uvali Kandarola. Na Rab se može stići trajektom iz Stinice (do Mišnjaka) ili vozeći od kopna preko Krčkog mosta na otok Krk i zatim trajektom od Valbiske do Lopara. Na Rabu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp San Marino (Lopar)
Kamp Padova (grad Rab)
Mini-kamp Zidine (Lopar)
Mini-kamp Lando Resort (grad Rab)

Otok Šolta

Solta

Otok Šolta se nalazi zapadno od Brača u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Otok je dugačak 19 km i širok 5 km a u njegovoj se unutrašnjosti nalazi nekoliko tipičnih dalmatinskih sela koje svakako vrijedi posjetiti. Ako želite miran i opuštajući odmor, Šolta je savršeno mjesto za vas. Najveći gradić na otoku je Stomorska gdje možete pronaći restorane i kafiće. Na otok Šoltu se može doći trajektom iz Splita za Rogač. Na Šolti se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Mido (Stomorska)

Otok Ugljan

Ugljan

Smješten između grada Zadra na istoku i Dugog Otoka na zapadu, otok Ugljan pripada Zadarskoj županiji. Često ga nazivaju "zeleni otok" jer je većina njegove površine prekrivena šumom i općenito mediteranskom vegetacijom. Ugljan je odlično povezan trajektom sa Zadrom, iz mjesta Preko – te je stoga idealan za one koji žele posjetiti grad Zadar, ali preferiraju mir i tišinu odmora na otoku. Na svojem jugu, Ugljan je povezan mostom s otokom Pašmanom, što olakšava istraživanje oba otoka. Na Ugljanu se može kampirati u sljedećim kampovima:

 

Kamp Ugljan (Ugljan)
Mini-kamp Mekelenić (Ugljan)
Mini-kamp Porat (Sušica)
Mini-kamp Stipanić (Ugljan)
Mini-kamp Tomas (Sušica)

Otok Vir

Vir

Otok Vir pripada Zadarskoj županiji i od kopna je odvojen uskim morskim prolazom dubokim samo 3 metara. Krasi ga nekoliko lijepih plaža na istočnoj strani otoka koja je na pojedinim mjestima pokrivena borovom šumom. Vir je savršeno mjesto iz kojeg se mogu istraživati okolni nacionalni parkovi Velebit/Paklenica, Plitvice, Kornati i slapovi Krke. Grad Zadar je također udaljen samo 26 km. Do otoka Vira se može stići mostom. Na Viru se može kampirati u sljedećim kampovima.

Mini-kamp Luka (Vir)
Kamp Matea (Vir)
Mini-kamp Vir (Vir)
Mini-kamp Sapavac (Vir)

Što nikako ne smijete propustiti?

Uz to što ćete uživati u kampovima, nikako ne propustite posjetiti neke od najljepših prirodnih i kulturnih fenomena na hrvatskim otocima: Nacionalni park Mljet, plaža Zlatni rat na Braču, Park prirode Lastovsko otočje, najviši svjetionik na Jadranu, park prirode Telašćica i plaža Sakarun na Dugom otoku, najviši otočki vrh u Hrvatskoj, Vidova gora na otoku Braču, vinogradi na otoku Hvaru pod zaštitom UNESCO-a, Geopark Lopar na otoku Rabu, lunjske masline na otoku Pagu, Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu, paška solana, stari grad Korčulaula i mnogi drugi.

Kako stići na otoke?

Od ukupno 17 spomenutih otoka na kojima možete pronaći kampove, njih 5 povezano je s kopnom putem mosta, dok je preostalih 12 otoka povezano trajektnim linijama.

Hrvatski će se brodari potruditi da vam vožnja trajektom ne bude ništa drugo nego samo vrhunska avantura i savršen uvod u ono što vas dalje očekuje:

  • brodarska kompanija Jadrolinija, najveći hrvatski pomorski prijevoznik putnika i tereta, zahvaljujući brojnim lokalnim linijama, jednostavno, sigurno i brzo povezati će vas s nekim od brojnih otoka i njihovih kampova;
  • Rapska plovidba, brodarska kompanija koja povezuje otok Rab s kopnom, na relaciji Jablanac-Mišnjak.

Popis svih trajektnih linija, cijena i uvjeta plovidbe možete pronaći na službenim web stranicama Jadrolinije i Rapske plovidbe. Karte za pojedine linije možete kupiti i online!

Ovisno o vašim željama, mogućnostima i slobodnom vremenu, krenite u potragu za svojim otočnim komadićem raja!

Hvar - photo
Photo: Hrvoje Serdar, CNTB

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove