Gledaj YouTube videozapise

Kampiranje na hrvatskim otocima

Na hrvatskim otocima ima zaista mnogo kampova. Iako kampiranje na otocima često podrazumijeva vožnju trajektom, otoci su itekako vrijedni toga. U nastavku navodimo listu svih hrvatskih otoka koji imaju kampove, abecednim redom.


Otok Brač

Brac

Otok Brač se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji i može se stići iz Splita prema Supetaru ili iz Makarske prema Sumartinu. Treći hrvatski otok po veličini bolje je poznat po plaži Zlatni Rat (u blizini gradića Bola) koji se često pojavljuje u hrvatskim turističkim brošurama. Na Braču se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Aloa (Bol)
Mini-kamp Kanun (Bol)
Mini-kamp Kito (Bol)
Mini-kamp Mario (Bol)
Mini-kamp Meteor (Bol)
Mini-kamp Mlin (Sutivan)
Mini-kamp No. 1 (Bol)
Mini-kamp Njiva (Bol)
Mini-kamp Supetar (Supetar)
Mini-kamp Tenis (Bol)
Kamp Waterman Beach Village (Supetar)

Otok Čiovo

Ciovo

Otok Čiovo se nalazi u srcu Dalmacije, u Splitsko-dalmatinskoj županiji na samo 3 km od srednjevjekovnog gradića pod zaštitom UNESCA, Trogira. Čiovo je povezano kopnom mostom kojim se može prometovati. To je idealno kamping odredište za one koji žele mješavinu kulture, sunca i mora. Sljedeći se kampovi nalaze na Čiovu:

Kamp Labaduša (Okrug Gornji)
Mini-kamp Domić (Slatine)
Kamp Rožac (Okrug Gornji)

Otok Cres

Cres

Otok Cres se nalazi na Kvarneru i zajedno sa Krkom je najveći hrvatski otok. Cres je poznat po bogatoj flori i fauni - bjeloglavi sup, ptica sa rasponom krila od 2.5 metara prebiva na Cresu. Cres se može stići i kopnenim putem preko Krčkog mosta pa trajektom od Valbiske do Meraga ili trajektom iz Brestove u Istri do Porozina. Na Cresu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Naturistički Kamp Baldarin (Nerezine)
Kamp Brajdi (Beli)
Kamp Slatina (Martinšćica)
Kamp Kovačine (grad Cres)
Kamp Bijar (Nerezine)
Kamp Zdovice (Valun)

Dugi otok

Dugi otok

Dugi otok se nalazi u Zadarskoj županiji i svoje ime opravdava dužinom od oko 45 km, a širok je između 1 i 4 km, s najvišim vrhom Vela Straža (338 m). To je otok osebujnosti i kontrasta i najveći je u skupini sjeverno-dalmatinskih otoka. Poznat je po parku prirode Telašćica te predivnoj pješčanoj plaži Sakarun. Na otoku u 12. mjesta živi oko 1500 stanovnika i cesta povezuje sva mjesta na otoku, a sa nje se pružaju veličanstveni vidici na okolne otoke. Prometno je dobro povezan s kopnom trajektima i brzim brodovima. Na Dugom otoku se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Mandarino (Soline)
Mini-kamp Dugi otok (Luka)
Mini-kamp Kargita (Veli Rat)

Otok Hvar

Hvar

Otok Hvar se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, između otoka Brača i Korčule. Radi se o najsunčanijem hrvatskom otoku. Popularan je među jet-setom te kao pristanište mnogih jahti. Na Hvar se može stići trajektom iz Splita prema Starom Gradu i Hvaru ili iz Drvenika prema Sućuraju (južni dio otoka). Na Hvaru se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Holiday (Jelsa)
Naturistički Kamp Nudist (Vrboska)
Kamp Vira (grad Hvar)
Kamp Grebišće (Jelsa)
Kamp Jurjevac (Stari Grad)
Kamp Mina (Jelsa)
Mini-kamp Lili (Jelsa)
Mini-kamp Mala Milna (grad Hvar)
Kamp Mlaska (Sućuraj)

Otok Korčula

Korčula

Otok Korčula se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zapadno od poluotoka Pelješca i južno od Hvara. To je jedan od popularnijih hrvatskih otoka koji stvarno ima "ono nešto": dražesni stari grad sa očuvanom tvrđavom, zapanjujuće mirne uvale i pješčanu plažu Lumbarda. Korčula se može stići trajektom iz Splita (do Vele Luke), Dubrovnika (do grada Korčule), Drvenika (do mjesta Dominče) i Orebića (do grada Korčule). Na Korčuli se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Port 9 (grad Korčula)
Mini-kamp Potirna (Blato)
Mini-kamp Jurjević (Lumbarda)
Mini-kamp Mala Glavica (Lumbarda)
Mini-kamp Mindel (Vela Luka)
Mini-kamp Oskorušica (Oskorušica)
Mini-kamp Palma (Žrnovo)
Mini-kamp Uvala Račišće (Lumbarda)
Mini-kamp Tri žala (Žrnovo)
Mini-kamp Vela Postrana (Lumbarda)
Mini-kamp Vrbovica (Žrnovo)
Mini-kamp Mala Grščica (Blato)
Mini-kamp Ravno (Blato)

Otok Krk

Krk

Otok Krk se nalazi na Kvarneru te je kopnom povezan betonskim mostom na dva svoda dugim 1 km. Kada je most sagrađen (1980.) bio je to najveći betonski most na svijetu. Krk je poznat i kao najveći hrvatski otok, no tek nedavno je otkriveno da je Cres potpuno jednake veličine. Popularne turističke lokacije su grad Krk sa starogradskim zidinama, gradić Baška sa 1,8 km dugačkom plažom, i gradići Malinska, Punat, Vrbnik i Njivice. Na Krku se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Pušća (Omišalj)
Kamp Tiha (Šilo)
Mini-kamp Slamni (Dobrinj)
Mini-kamp Maslinik (Punat)
Mini-kamp Mali (Baška)
Mini-kamp Marta (grad Krk)
Mini-kamp Amar (grad Krk)
Mini-kamp Draga (Malinska)
Mini-kamp Marušina Olive Hills (Punat)
Kamp odmorište Krk (grad Krk)

Otok Lastovo

Lastovo

Otok Lastovo se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, udaljeniji je od kopna, gotovo na četvrtini puta prema Italiji, u Jadranskom moru. 46 otočića i hridi okružuje Lastovo, a njegov arhipelag je 2006. proglašen parkom prirode. Otok je markantan po svojoj arhitekturi iz 15.-og i 16.-og stoljeća te po netaknutoj prirodi. Na Lastovo se može doći trajektom iz Splita preko Vele Luke (Korčula) za Ubli (Lastovo). Put trajektom traje 4 sata. Na Lastovu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Skriveni (Lastovo)

Otok Lošinj

Losinj

Otok Lošinj se nalazi na Kvarneru, južno od otoka Cresa kojim je povezan malim mostom pored gradića Osora. Lošinj nazivaju otokom vitalnosti zbog izvanrednih klimatskih karakteristika koje liječe probleme sa disanjem i alergije. Lošinj se može stići trajektom preko Cresa i zatim vožnjom do južnog djela Cresa preko mosta za Lošinj. Trajekti za Cres idu s otoka Krka (Valbiska-Merag) ili iz Istre (Brestova-Porozina). Na Lošinju se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Čikat (Mali Lošinj)
Kamp Lopari (Nerezine)
Kamp Poljana (Mali Lošinj)
Kamp Rapoća (Nerezine)
Kamp Preko Mosta (Nerezine)

Otok Mljet

Mljet

Smješten u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Mljet je najjugoistočniji od svih većih hrvatskih otoka. Također je najšumovitiji – prekriven je gustom šumom a zapadna strana otoka je proglašena nacionalnim parkom davne 1960. Mljetska lučica Sobra može se dostići trajektom iz Splita (7 sati), Dubrovnika (3 sata), Korčule (2 sata) ili Prapratna (45 min). Na Mljetu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Marina (Babino Polje)
Kamp Mungos (Babino Polje)
Mini-kamp Lovor (Babino Polje)

Otok Murter

Murter

Otok Murter se nalazi sjeverno od Šibenika. Radi se o još jednom od hrvatskih otoka koji su kopnom povezani mostom – daljina je samo 20 metara, a to čini otok veoma lako dostupnim. Bitno je napomenuti da se most otvara u određeno vrijeme dana kako bi propustio brodove te je stoga dobro raspitati se o rasporedu otvaranja istog. Murter je poznat po svojim prekrasnim pješčanim i šljunčanim plažama. Na Murteru se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Jezera Village (Jezera)
Kamp Slanica (grad Murter)
Kamp Rehut (grad Murter)
Kamp Kosirina (Betina)
Kamp Plitka Vala (Betina)
Mini-kamp Matija (Betina)
Mini-kamp Marija (Betina)

Otok Pag

Pag

Smješten u Zadarskoj županiji između Zadra i ruba Kvarnerskog zaljeva, zadivljujuće je kako je zapadna strana otoka Paga zelena ako uzmemo u obzir goli kamen koji se vidi, gledajući Pag sa kopna. Otok Pag je poznat po paškom siru, čipki, a u novije vrijeme i po plaži Zrće sa 24-satnom zabavom – hrvatska verzija Ibize. Na Pag se može doći trajektom između Prizne i Žigljena ili paškim mostom nastavivši vožnju južno prema Zadru. Na Pagu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp Straško (Novalja)
Mini-kamp Dražica (Novalja)
Mini-kamp Sveti Duh (grad Pag)
Kamp Šimuni (Kolan)
Mini-kamp Škovrdara (Novalja)
Kamp Porat (Povljana)
Mini-kamp Mali Dubrovnik (Povljana)
Mini-kamp Pere (grad Pag)
Mini-kamp Košljun (grad Pag)

Otok Pašman

Pasman

Otok Pašman se nalazi u Zadarskoj županiji južno od Zadra. Poznat je kao otok sa najčišćim morem na Jadranu, zahvaljujući stalnim promjenama struja. Sjeveroistočna strana otoka je pitoma i pješčana dok je južna kamenita. Pašman je mostom povezan sa svojim sjevernijim susjedom, otokom Ugljanom. Na Pašman se može stići trajektom iz Biograda (za Tkon) ili trajektom iz Zadra za Preko na otoku Ugljanu i zatim vožnjom južno preko mosta do Pašmana. Na Pašmanu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Naturistički Kamp Sovinje (Tkon)
Mini-kamp Kod Jakova (grad Pašman)
Kamp Lučina (grad Pašman)
Mini-kamp Pašman (grad Pašman)
Mini-kamp Arboretum (grad Pašman)
Mini-kamp Skalinada (grad Pašman)
Mini-kamp Brist (Tkon)

Otok Rab

Rab

Rab je otok na Kvarneru, na jugoistočnoj strani Kvarnerskog zaljeva. U Loparima na Rabu nalaze se 22 pješčane plaže, a tri su za naturiste. Otok Rab ima dugu naturističku tradiciju – prva plaža za naturiste na Jadranu otvorena je na Rabu 1934., a u kolovozu 1936. engleski kralj Edward VIII i gđa. Simpson dobili su dopuštenje da se goli kupaju u uvali Kandarola. Rab se može stići trajektom iz Stinice do Misnjaka ili vozeći od kopna preko Krčkog mosta na Krk i zatim trajektom od Valbiske do Lopara. Na Rabu se može kampirati u sljedećim kampovima:

Kamp San Marino (Lopar)
Kamp Padova (grad Rab)
Mini-kamp Zidine (Lopar)
Mini-kamp Lando Resort (grad Rab)

Otok Šolta

Solta

Otok Šolta se nalazi zapadno od Brača u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Otok je dugačak 19 km i širok 5 km. U unutrašnjosti ima nekoliko tradicionalnih dalmatinskih sela koje se isplati obići. Ako želite miran i opuštajući odmor ovo je savršeno mjesto za vas. Najveći gradić na otoku je Stomorska gdje možete pronaći restorane i kafiće. Na otok Šoltu se može doći trajektom iz Splita za Rogač. Na Šolti se može kampirati u sljedećim kampovima:

Mini-kamp Mido (Stomorska)

Otok Ugljan

Ugljan
Između grada Zadra na istoku i Dugog Otoka na zapadu, otok Ugljan pripada Zadarskoj županiji. Često ga nazivaju "zeleni otok" jer je većina potoka prekrivena šumom i općenito mediteranskom vegetacijom. Ugljan je odlično povezan trajektom sa Zadrom, svakog sata za Preko – te je stoga idealan za one koji žele posjetiti grad Zadar, ali preferiraju mir i tišinu odmora na otoku. Na jugu otoka, Ugljan je povezan mostom s Pašmanom, te je pogodan za istraživanje oba otoka. Na Ugljanu se može kampirati u sljedećim kampovima:

 

Kamp Ugljan (Ugljan)
Mini-kamp Mekelenić (Ugljan)
Mini-kamp Porat (Sušica)
Mini-kamp Stipanić (Ugljan)
Mini-kamp Tomas (Sušica)

Otok Vir

Vir

Otok Vir pripada Zadarskoj županiji i od kopna je odvojen uskim morskim prolazom dubokim samo 3 metara. Ima nekoliko lijepih plaža na istočnoj strani otoka koja je također pokrivena borovom šumom. Vir je savršeno mjesto u kojem se mogu istraživati okolni nacionalni parkovi Velebit/Paklenica, Plitvice, Kornati i slapovi Krke. Grad Zadar je također udaljen samo 26 km. Do otoka Vira se može stići mostom.

Mini-kamp Luka (Vir)
Kamp Matea (Vir)
Mini-kamp Vir (Vir)
Mini-kamp Sapavac (Vir)

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove