Destinacije u kontinentalnoj Hrvatskoj

Destinacije u regijama:    Istra    Kvarner    Lika-Senj    Unutrašnjost    Zadar    Šibenik    Split    Dubrovnik

 • Bjelopolje

  Smješteno u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, naselje Bjelopolje karakterizira planinski krajolik kojim je okružen.

  Idealno je odredište za ljubitelje prirode i avanture. Naime, osim posjete Nacionalnom parku Plitvička jezera, svjetskoj prirodnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, ovo ličko naselje nudi i atraktivne mogućnosti za paragliding.


 • Bjelovar

  U središtu Bjelovarsko-bilogorske županije, na sjeveru kontinentalnog dijela Republike Hrvatske, na samo 80-tak km sjeveroistočno od grada Zagreba, u blizini granice s Mađarskom, smjestio se barokni grad Bjelovar, prožet bogatom poviješću i kulturom.

  Grad i njegova okolica obiluju lokalitetima na kojima gosti mogu kušati razna tradicionalna jela i uživati u vrhunskim vinima te posjetiti razne manifestacije koje se odvijaju tokom čitave godine. Za ljubitelje aktivnog odmora tu su brojne biciklističke i pješačke staze koje presijecaju nepregledne brežuljke Bilogore.


 • Čakovec

  Kao gospodarski, kulturni i administrativni centar najsjevernije hrvatske županije, grad Čakovec smjestio se između dviju Rijeka, Mure i Drave, gotovo uz samu granicu sa Slovenijom, odnosno s Mađarskom.

  Regija poznata po vinogradima, agrokulturi i brojnim lovištima, privlači i svojim brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima, a izrazito je naglašen i poduzetnički duh koji vlada među stanovnicima glavnog gradskog središta Čakovca i okolnih naselja, što ovu regiju čini jednom od najrazvijenijih u Hrvatskoj.


 • Donja Stubica

  Grad Donja Stubica smjestio se u samom srcu Hrvatskog zagorja, na izvoru prirodne ljekovite termalne vode, okružen brojnim zelenim brežuljcima i pitomim plodnim poljima.

  Burna prošlost obilježila je ovaj kraj i ostavila pečat ponajviše u arhitekturi, ponajviše onoj baroknoj, koja se danas skladno isprepliće s tipičnom zagorskom kulturom i tradicijom. Posebna atrakcija grada jest Hrvatski vrt perunika koji se prostire na čak 3000m2.


 • Drežnik Grad

  Drežnik Grad malo je naselje smješteno u središnjem dijelu Hrvatske, na lijevoj obali rijeke Korane. Sastavni je dio općine Rakovica.

  Poznat je po ostacima istoimene srednjovjekovne utvrde koja je u prošlosti predstavljala vrlo važnu točku obrane od Osmanlija. Danas se koristi za turističke namjene općine Rakovica, a do njih se može stići i stazom koja vodi iz pravca obližnjeg kampa Korana.


 • Duga Resa

  Kao gradić s brojnim atrakcijama, Duga Resa smještena je oko 10 km od grada Karlovca, na raskrižju putova između glavnoga grada Zagreba i Rijeke, središta Kvarnera.

  Velik dio njezine turističke ponude vezan je uz rijeku Mrežnicu koja protiče kroz grad. Na raspolaganju su brojne zanimljive biciklističke staze, dok se na rijeci može uživati u vožnji kanuima ili kajacima. Na popisu aktivnosti je i ribolov.


 • Grabovac

  Blizina prirodnih ljepota Nacionalnog parka Plitvička jezera jedna je od prednosti naselja Grabovac koje privlači brojne ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

  Ovo područje može se istražiti vozeći se označenim biciklističkim stazama, a brojne adrenalinske aktivnosti učiniti će svaki odmor još zanimljivijim i aktivnijim. Ne propustite kušati tradicionalne ličke specijalitete, od kojih se posebno izdvaja janjetina pod pekom.


 • Karlovac

  Smješten u srcu Hrvatske, grad Karlovac poznat je kao grad na četiri rijeke: Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri. Od glavnog grada Hrvatske, Zagreba, udaljen je 55 km.

  Zbog svog položaja, Karlovac spada među najpopularnija turistička odredišta u Hrvatskoj za rafting. Sportski ribolov još je jedna aktivnost koja se ne propušta. Povijesno središte zapravo je tvrđava u obliku šesterokrake zvijezde koja je u prošlosti štitila grad od turskih osvajanja.


 • Klake

  Naselje Klake nalazi se dvadesetak kilometara od hrvatskog glavnog grada Zagreba i oko 8 km od grada Samobora, kojemu administrativno pripada.

  Smještene u seoskom okruženju, u neposrednoj blizini najvećeg grada u Hrvatskoj, Kalke su atraktivne i zbog blizine srednjovjekovnog grada Okića i Parka prirode Žumberak. Područjem prolaze brojne atraktivne biciklističke staze.


 • Kopačevo

  Naselje Kopačevo nalazi se na istoku Hrvatske, istočno od naselja Bilje, na samom ulasku u Park prirode Kopački rit, jedno od najvećih močvarnih područja u Europi.

  Smjestilo se oko 12 km od Osijeka, četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj i glavnog središta Osječko-baranjske županije. Turistički smještaj odiše elementima tradicionalne arhitekture ovoga kraja, a tu se nalazi i prvi kamp otvoren u ovoj regiji.


 • Kopački rit - park prirode

  Kopački rit (Kopački tršćak) je park prirode nedaleko od ušća Drave i uz samu granicu jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe.

  Ljepota »nedirnute« prirode, bogatstvo vode, biljnog i životinjskog svijeta osim izletnika i turista privlače mnoge stručnjake i znanstvenike iz cijele Europe. Dio Kopačkog rita izdvojen je pod strožu zaštitu kao specijalni zoološki rezervat.


 • Koprivnica

  Grad Koprivnica nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, čije je važno gospodarsko središte. Od glavnog grada Zagreba udaljen je 90 km.

  Poznat po svojoj prehrambenoj industriji, nudi brojne biciklističke staze koje ga povezuju s njegovim predgrađem. Tu je i trasa od gotovo 80 km duž rijeke Drave, prirodne granice između Hrvatske i Mađarske, bogate ribom, koja privlači brojne ljubitelje sportskog ribolova.


 • Korenica

  Podno jednog od najviših planinskih masiva u Hrvatskoj, Ličke Plješivice, prirodne granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, smjestilo se naselje Korenica.

  Samo 20-tak kilometara dijeli ga od Nacionalnog parka Plitvička jezera, a daleko nisu ni Nacionalni park Paklenica te Park Prirode Velebit.


 • Kratečko

  Naselje Kratečko administrativno pripada gradu Sisku, a slovi kao jedan od najstarijih gradova na svijetu, smješten oko 60 km jugoistočno od Zagreba.

  Naselje se nalazi unutar Parka prirode Lonjsko polje, najvećeg zaštićenog močvarnog područja dunavskog porječja. Privlači svojom tradicionalnom arhitekturom, a područje obitavaju i rijetke životinjske vrste.


 • Kumrovec

  Poznato kao "najpoznatije selo na svijetu", naselje Kumrovec smjestilo se uz rijeku Sutlu, na sjeverozapadom dijelu Hrvatske, 45 km od Zagreba, u blizini granice sa Slovenijom.

  Njegova slava povezana je s činjenicom da je rodno mjesto Josipa Broza Tita, predsjednika bivše Jugoslavije, koji je upravo na ovom mjestu primio brojne povijesne ličnosti. Taj muzej na otvorenom, sa svojim ruralnim kućama, izgrađen je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.


 • Lipovac

  Selo Lipovac smješteno je na samom istoku Hrvatske, uz autocestu koja povezuje Hrvatsku s Austrijom, ali i s Grčkom.

  Osim što je dobro povezano s ostatkom Hrvatske, ali i sa svojim susjedima, ovo selo, koje administrativno pripada gradu Nijemci, poznato je po crkvi Sv. Luke iz 14. stoljeća, koja je od Lipovca udaljena 3 km.


 • Medvednica - park prirode

  Medvednica (Zagrebačka gora) je gora u neposrednoj blizini sjevernog dijela Zagreba; najviši vrh Sljeme (1032 m).

  Turizam na Medvednici ima dugu tradiciju. Ondje je 1870. podignut prvi planinarski objekt u Hrvatskoj - mala drvena piramida.


 • Ogulin

  Grad Ogulin smjestio se u samom centru Republike Hrvatske, na raskrižju kontinentalne Hrvatske na istoku, Gorskog kotara na zapadu i Jadranske obale na jugu, na 70-tak kilometara od mora. Njegov položaj omogućava mu vrlo laku dostupnost iz svih važnijih emitivnih zemalja Europe.

  Smješten u podnožju planine Klek, Ogulin predstavlja idealno polazište za atraktivne planinarske izlete i pješačke ture, a na obližnjem jezeru Sabljaci pružaju se brojne mogućnosti za bavljenje vodenim sportovima poput veslanja, plivanja i jedrenja na dasci ali i ribolova.


 • Osijek

  Osim što je četvrti najveći grad u Hrvatskoj po broju stanovnika, Osijek je i kulturno, akademsko i gospodarsko središte Osječko-baranjske županije.

  Smješten na rijeci Dravi, Osijek nosi titulu „grad bicikala“, zahvaljujući brojnim biciklističkim stazama koje posjetiteljima pružaju mogućnost otkrivanja mnogih atraktivnih mjesta ovog urbanog središta istočne Hrvatske.


 • Papuk - park prirode

  Papuk je gora u Slavoniji, na sjevernom i sjeverozapadnom obodu Požeške kotline u Slavoniji; najviši vrh Papuk (954 m).

  Izvorno je područje mnogih vodenih tokova (Čađavica, Karašica, Pakra). Šumovit (hrast, bukva). Na južnim padinama prigorja vinogradi. Perivojem (725 m) vodi prometnica Čačinci-Velika-Požega.


 • Plitvička jezera - nacionalni park

  Nacionalni park Plitvička jezera proglašen je među prvima na svijetu, 1979. godine, svjetskom prirodnom baštinom UNESCO-a.

  Ovaj najveći nacionalni park u Hrvatskoj, smješten oko 140 km južno od grada Zagreba i 90 km od obale, sa svojih 16 jezera privlači više od milijun posjetitelja godišnje. Područje obiluje šumama u kojima se mogu pronaći i određene endemske vrste biljaka.


 • Požega

  Grad Požegu, za razliku od svih ostalih naselja ovog pretežito ravničarskog dijela kontinentalne Hrvatske, krase brojni brežuljci i potoci čineći tako reljef i tlocrt grada vrlo dinamičnim i šarolikim.

  Čitav grad, smješten u Zlatnoj dolini (lat. Vallis Aurea), neposredno pod obroncima Požeške gore, prožimaju brojni kulturno-povijesni spomenici, dok se od manifestacija zasigurno ističe festival AureaFest, tjedan s brojnim zabavnim priredbama, događanjima i nastupima.


 • Rakitje

  Administrativno, naselje Rakitje u sastavu je grada Svete Nedelje, smješteno 17 km zapadno od Zagreba, glavnog grada Hrvatske, i 5 km od granice sa Slovenijom.

  Područje Rakitja poznato je po svojim jezerima koji zauzimaju površinu od 210 hektara. Bogata ribom, jezera privlače brojne ljubitelje sportskog ribolova iz različitih dijelova Hrvatske ali i iz susjedne Slovenije i ostalih europskih zemalja.


 • Rakovica

  Ljepota netaknute prirode i nezaboravnih pejzaža karakterizira područje općine Rakovica, smještene na samo nekoliko kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera.

  Ovdje, na samom ulazu u najpoznatiji hrvatski nacionalni park, posjetitelji mogu saznati više o prošlosti ovog dijela Hrvatske, posjetiti dvorac Drežnik Grad ili mjesto Rastoke, smješteno 15 km od Rakovice, na rijeci Slunjčici, poznato po svojim mlinovima.


 • Ribnik

  Kao rijedak primjerak nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburg, stari grad Ribnik smješten je u blizini grada Karlovca. Jedan je od najzanimljivijih spomenika srednjovjekovne arhitekture u Hrvatskoj.

  Dolina u kojoj se nalazi obiluje izvorima vode i potocima koje obitavaju razne životinjske i biljne vrste. Dio ovog ruralnog područja, koje se može upoznati i duž biciklističkih staza, čini i naselje Ravnica u kojem mnogi izletnici provode svoje slobodno vrijeme.


 • Samobor

  Grad Samobor smjestio se na sjeverozapadnom dijelu Republike Hrvatske, 5 km od granice sa Slovenijom i 20 km od hrvatskog glavnog grada Zagreba.

  Omiljeno je odredište za ljubitelje planinarenja. Pješačke staze vode do Parka prirode Žumberak, a grad i okolica mogu se istražiti i biciklom. Preporuča se kušanje jedne od najpoznatijih samoborskih slastica, kremšnite.


 • Slavonski Brod

  Jedno od najvećih gradova u istočnoj Hrvatskoj, Slavonski Brod je važno prometno čvorište smješteno na obalama rijeke Save.

  Na njegovoj se lokaciji još za vrijeme Rimskog Carstva nalazio važan prijelaz preko rijeke zahvaljujući kojemu je grad postao trgovačko središte. Barokna tvrđava Brod, koja je služila za obranu od Osmanskog carstva u 18. stoljeću, nalazi se nedaleko od centra i najveća je atrakcija grada.


 • Slunj

  Grad Slunj dio je karlovačke regije, smješten oko 100 km od grada Zagreba. Obiluje prirodnim ljepotama na koje se vežu brojne aktivnosti namijenjene turistima.

  Osim za plivanje, rijeka Korana prikladna je i za vožnju kajacima i kanuima. Pitke vode rijeke Slunjčice prolaze Rastokama, naseljem poznatim po mlinovima, upisanom u Registar nepokretnih spomenika kulture.


 • Sveti Martin na Muri

  Naselje i istoimena općina u Hrvatskoj, Sveti Martin na Muri, smješten je na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, u blizini Slovenske i Mađarske granice.

  Bogata kulturna i prirodna baština, vinske ceste i terme pružiti će svakom gostu ponešto, a neizostavne su i manifestacije poput Dana vina i jabuka, Krampuslaufa, Martinja i brojnih drugih događanja. Sveti Martin na Muri je također poznat kao „bike friendly“ odredište gdje je moguće bezbrižno uživati nizinskim i brežuljkastim stazama.


 • Štrigova

  Naselje i istoimena općina u Hrvatskoj, Sveti Martin na Muri, smješten je na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, u blizini Slovenske i Mađarske granice.

  Bogata kulturna i prirodna baština, vinske ceste i terme pružiti će svakom gostu ponešto, a neizostavne su i manifestacije poput Dana vina i jabuka, Krampuslaufa, Martinja i brojnih drugih događanja. Sveti Martin na Muri je također poznat kao „bike friendly“ odredište gdje je moguće bezbrižno uživati nizinskim i brežuljkastim stazama.


 • Tuhelj

  Poznato po svojim termalnim izvorima, područje mjesta Tuhelj nalazi se u sjevernoj Hrvatskoj, četrdesetak kilometara od Zagreba.

  Većina turističkih objekata smještena je u sklopu lokalnog termalnog kompleksa. U borbi protiv raznih bolesti korisno je ovdašnje ljekovito termalno blato koje se ubraja među najbolja ljekovita blata ovog dijela Europe. Tu su nalazi i adrenalinski park kao i brojne pješačke staze.


 • Varaždin

  Smješten na desnoj obali rijeke Drave, barokni grad Varaždin neodoljivo privlači pozornost svojom jedinstvenom arhitekturom, sakralnim objektima, muzejima, zbirkama, dvorcima, arheološkim nalazištima, tradicijskim obrtima.

  Neke od najljepših manifestacija, festivala i događanja, od kojih se posebno izdvaja Špancirfest, odvijaju se upravo u ovom gradu koji je već duži niz godina nositelj brojnih prestižnih nagrada i priznanja za uređenje okoliša, turizam i kvalitetu života.


 • Velika

  Naselje Velika smješteno je u donjem toku malog potoka, na južnim obroncima Parka Prirode Papuk, UNESCO-ov Svjetskog Geoparka.

  Cesta koji vodi do 15-tak kilometara udaljenog grada Požege prolazi kroz nepregledna slavonska polja koja se na ovom dijelu Hrvatske neobično susreću i isprepliću s okolnim brežuljcima i planinskim vrhovima, tvoreći tako jedinstvenu kulisu za uživanje u odmoru ispunjenom aktivnostima u prirodi.


 • Zagreb

  Glavni grad Hrvatske, Zagreb, smjestio se u samom srcu ove države. Povezan je sa svim važnim europskim središtima, nalazi se na povoljnom prometnom pravcu koji vodi u smjeru Jadrana.

  Zagreb obiluje turističkim sadržajima, od kojih se neki nalaze u njegovom najstarijem dijelu, Gornjem gradu. Tu je i katedrala te crkva Sv. Marka. Posjetiteljima se preporučuje posjet brojnim muzejima i parkovima, uključujući galeriju Klovićevi dvori te park Maksimir.


 • Žumberak - park prirode

  Žumberak je brežuljkasto područje (oko 300 km2) južnog prigorja Žumberačkoga gorja. Ime je dobio po starom gradu Žumberku.

  Sela su rasuta tipa sa zbijenim zaseocima, od kojih su ona najveća smještena uz glavne ceste (Budinjak, Stojdraga, Gornja Vas, Oštrc, Sošice i dr.). Veći broj naselja nalazi se iznad 400 m nadmorske visine.


Hrvatski otoci

GPS koordinate

Route planner

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove