Gledaj YouTube videozapise

Kamperom kroz Hrvatsku - Istočna obala Istre i Kvarnersko otočje

Dan 1 – 2: Labin, Rabac i bjeloglavi supovi otoka Cresa

Labin

Od granice krenite prema Labinu, srednjovjekovnom rudarskome gradu smještenom na brežuljku iznad Rapca koji je njegov „produžetak“ na obali i koji je poznat po svojim prekrasnim šljunčanim plažama. U Labinu se svakako prošećite ulicama Staroga grada, posjetite Gradski muzej i Dubrovu sa svojim parkom skulptura na otvorenome koji obuhvaća više od 70 umjetničkih radova. A kad vam bude dosta šetanja, jednostavno se odmorite uz prekrasan pogled koji se pruža na kvarnerski zaljev.

Provedite dan na plazi u Rapcu, te nastavite u smjeru sjevera prema trajektnoj luci Brestova koja vas za samo 15-tak minuta spaja s otokom Cresom. Kada se nakon 15-minutne vožnje iskrcate na Cresu, preporučamo posjet rezervatu bjeloglavih supova u mjestu Beli.

Kampovi u okolici Labina i Rapca

Dan 3 – 4: Otok Cres - grad Cres, Valun i Lubenice

Lubenice

Rezervirajte si dan za istraživanje ljepota otoka Cresa, posjetite grad Cres, odlično zaklonjenu luku poznatu još od antičkog doba, s gotskim i renesansnim crkvama, ostacima gradskih utvrda koje su obuzdale razvoj grada sve do kraja venecijskog razdoblja. Obratite pažnju na brojne palače plemenitih obitelji, kao i na najvažnije gradske znamenitosti: Troja gradska vrata, okruglu ugaonu kulu i crkvu Sv. Izidora iz 12 st.

Iz grada Cresa se zaputite prema otoku Lošinju, uz obavezno zaustavljanje u zaboravljenom ribarskom gradiću Valunu, smještenom između dvije prekrasne šljunčane plaže koje obje vrijedi isprobati.

A ako vam ne smetaju uske ceste, uspnite se i do mjesta Lubenice koje se smjestilo na litici visokoj 380 metara. Pogled koji se otuda pruža zasigurno će vas podsjetit na vizure s razglednica, a ako pak volite gurmanske doživljaje, ovdje možete iskušati i poznatu otočku janjetinu.

Nastavite put prema otoku Lošinju i vidjeti ćete Vransko jezero, slatkovodno jezero čija se razina površine nalazi oko 14 m iznad razine mora i koje obskrbljuje oba otoka pitkom vodom. Iz tog razloga pristup jezeru nije moguć, ali se jezero može vidjeti iz daljine.

Predahnite i u Osoru, pravom muzeju na otvorenome, na samom prijelazu koji mostom spaja otok Cres s Lošinjem. Navedeni je prolaz nekad predstavljao glavno sjecište tranzitnog prometa između Sjevernog Jadrana i Dalmacije.

Kampovi na otoku Cresu

Dan 5 – 6: Otok Lošinj - otok vitalnosti i dupina

Delfini

Iz Osora pređite preko mosta na otok Lošinj i produžite prema Malom Lošinju i Velom Lošinju, mjestima koja će vas zadiviti ljepotom i bogatstvom opuštajućih mirisa. Mali Lošinj je danas najveće otočno naselje na Jadranu, a osnovan je u 12 st. kada se u uvalici nastanilo 12 hrvatskih obitelji. Ovdje možete razgledati vile austrijske aristokracije, brojne crkve ali i posjetiti miomirisni otočki vrt koji je pravi rasadnik otočnog ljekovitog bilja.

Veli Lošinj danas broji svega 1000 stanovnika (naziv nosi iz vremena kada je bio veći od Malog Lošinja te vas stoga ne treba čuditi naizgled „krivi“ nazivi mjesta). Oduševit će vas raskošne vile koje svjedoče o nekadašnjem bogatstvu otočnih kapetana, ali i jedinstveni centar za istraživanje delfina koji u lošinjskom arhipelagu obitavaju u velikom broju. Svakako preporučamo da odete na jedan od izleta brodom da vidite zaigrane dupine u njihovom prirodnom rezervatu.

Osvježenje u moru potražite u obližnjoj uvali pod nazivom Rovenska. Nakon obilaska otoka Lošinja, krenite natrag prema otoku Cresu, do trajektne luke Merag koja vas spaja s lukom Valbiska na otoku Krku.

Kampovi na otoku Lošinju

Dan 7 – 8: Otok Krk – zlatni otok

Vrbnik

Otok Krk pruža vam brojne mogućnosti istraživanja, a savršeno ishodište za početak avanture je istoimeni utvrđeni grad opasan zidinama koji se smjestio pod veličanstvenim kompleksom katedrale Uznesenja Marijina iz 5 st. Ne propustite ni obilazak frankopanskog kaštela s kvadratičnom kulom iz 12 stoljeća koji je smješten na trgu Kamplin, kao ni Gradsku vijećnicu.

Svakako posjetite Vrbnik, grad na strmoj litici s koje se pruža predivan pogled na kvarnerski zaljev i u kojemu se nalazi jedna od najužih ulica na svijetu. Kod mjesta Punat se možete zabaviti skijanjem na vodi i wakeboardom, a iz mjesta Punat se otisnite na brodski izlet na otočić Košljun na kojem je franjevački samostan koji skriva bogatu etnografsku i zoološku zbirku.

Otok Krk će vas iznenaditi i s nekima od najljepših plaža na Jadranu smještenima oko mjesta Stara Baška, no da biste stigli do njih morate biti pripremljeni na malo hodanja po kamenjaru.

Ako ste pak na put krenuli samo u japankama, preporučamo prirodnu šljunčanu plažu dugu skoro 2 km koja se nalazi u samom središtu mjesta Baška.

Još jedan fenomen otoka Krka je plitak zaljev Soline, poznat po ljekovitom blatu kojime se možete namazati i pustiti da ga sunce osuši, a nakon toga se isprati u moru. Osjećat ćete se kao preporođeni!

Otok Krk napustite preko 1430 m dugog Krčkog mosta koji povezuje Krk s kopnom i čiji je istočni luk (390 m) drugi po redu najveći betonski luk na svijetu.

Kampovi na otoku Krku

Kvarner i otoci
 

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove