Gledaj YouTube videozapise

Kamperom kroz Hrvatsku - upoznajte Istru u 8 dana

Dan 1 – 2: Umag i unutrašnjost Istre

Motovun

Nakon što se slovenskim primorjem kamperom spustite do hrvatske granice, dočekat će vas jedna od najsjevernijih točaka na zapadnoj obali Istre, Umag, mondeno odredište otkriveno još u antičko vrijeme, kada ga je rimska aristokracija koristila kao svoju ljetnu rezidenciju. Grad je sačuvao dijelove obrambenih zidina, kula te renesansne i barokne kuće i crkve.

Posjetite župu Uznesenja Blažene Djevice Marije ili crkvu Sv. Pelegrina, ostatke rimske Vile Tiola na poluotoku Katoro ili se jednostavno opustite na jednoj od brojnih sportskih i zabavnih manifestacija.

Prije nego što se od Umaga kamperom nastavite spuštati prema jugu, svakako preporučamo posjet unutrašnjosti Istre. Ceste će vas provesti kroz predivno zelenilo poluotoka, dolinom rijeke Mirne čije obrađene površine s poljima vinove loze i maslina podsjećaju na vrijedne ruke ovdašnjih domaćina. Predahnite na jednoj od brojnih uzvisina na kojima su se smjestili srednjovjekovni gradovi-utvrde.

Nećete pogriješiti zaustavite li se u bilo kojem od njih, no svakako preporučamo posjet Grožnjanu i Motovunu - Grožnjan je grad umjetnika u kojem se redovito održavaju koncerti i slikarske manifestacije, a oduševit će vas i njegovih 20-tak galerija i studija u kojim ćete moći prisustvovati stvaranju umjetničkih djela, a vrlo sličan mu je i Motovun, koji je osim po legendi o divu Velom Joži, tartufima i filmskom festivalu, poznat i po svojem dvostrukom prstenu srednjovjekovnih zidina.

Kampovi u Umagu, Savudriji, Motovunu i Novigradu

Dan 3 – 4: Kamperom u Poreč – idealan spoj kulture i lijepe obale

Porec

Put kamperom nastavite u smjeru Poreča, popijete jutarnju kavicu na porečkoj rivi, prošećite njegovim ulicama i prepustite se doživljaju davnih vremena, uz nezaobilazan posjet Eufrazijevoj bazilici pod zaštitom UNESCO-a. Bazilika je jedinstvena po tome što je sačuvala sve svoje elemente i na istome mjestu stoji već 17 stoljeća.

Pogledajte i peterokutnu kulu u gotičkom stilu s reljefom mletačkog lava na pročelju, koja se smjestila na početku središnje ulice, Decumanusa, a kad ste već tu, nastavite i do Marafora, najvećeg i najstarijeg porečkog trga, u obliku kvadratičnog rimskog foruma.

Preporučamo da drugi dan provedite na prekrasnim porečkim plažama, a zatim se uputite u smjeru Rovinja - preporučamo vam slikovitu obalnu cestu koja će vas provesti kroz Vrsar i Funtanu.

Kampovi u Poreču, Vrsaru i Funtani

Dan 5 – 6: Limski kanal i Rovinj

Limski kanal

Nikako nemojte propustiti kratak odmor u Limskom kanalu, impresivnom zaštićenom fjordu u kojem se nalaze uzgajališta riba i školjaka. S najviše točke pruža se predivan pogled na obalu, kao i na šumu Kontija, a tu se možete opskrbiti i nekim od brojnih suvenira koji će vas okusom i mirisom još dugo podsjećati na ovaj predivan kraj.

Rovinj, po mišljenju mnogih jedan od najromantičnijih gradova na čitavoj jadranskoj obali, osvojit će vas svojih pitoresknim uličicama i jedinstvenom atmosferom, a prenijet će vam i dašak prohujalih ilirskih, rimskih i mletačkih vremena kada je rovinjska luka bila jedna od najprometnijih na Jadranu i kada je grad bio ribarska velesila.

Obavezno se popnite i do crkve Sv. Eufemije koje je izrađena po uzoru na crkvu Sv. Marka u Veneciji, obiđite 7 gradskih vrata koja su nekoć predstavljala jedine ulaze u grad, još u doba kada je Rovinj bio morem odvojen od kopna. Zavirite u brojne trgovine starinama i autohtone konobe uz obale mora, a ako ste ljubitelj prirode, nikako nemojte propustiti ni park šumu Zlatni rt. Navečer preporučamo uživanje u šetnji popularnom ulicom Grisia, punom suvenira, umjetnina i ugostiteljskih objekata.

Kampovi u Rovinju i Balama

Dan 7 – 8: Fažana, Brijuni i Pula

Rt Kamenjak

Put nastavite prema Fažani, malom ribarskom gradiću poznatom po svojoj fešti od sardela. Ako se ovdje zateknete u pravo vrijeme, moći ćete prisustvovati i školi soljenja sardela, ali i zabaviti se na brojnim pučkim feštama.

Fažana je i polazišna točka za posjet otočnom Nacionalnom parku Brijuni, koji je, osim po bogatstvu flore i faune, poznat i kao dugogodišnje mjesto okupljanja svjetskih moćnika, pogotovo u vrijeme kada je otok služio kao predsjednička rezidencija.

Ako ste se nakon silne prirode zaželjeli i malo urbane sredine, put nastavite prema Puli, gradu starom tri tisućljeća, s gotovo 100 km lijepe i razvedene obale. Naravno, ne propustite posjetiti Arenu, jedan od najljepših rimskih amfiteatara na svijetu, zatim Augustov hram, kao ni podzemne tunele iz austrougarskog perioda kada je Pula bila važno trgovačko i vojno središte.

Pula, uz obilje povijesnih znamenitosti, nudi i pregršt zabave za svačiji ukus te će se u njoj dobro osjećati posjetitelji svih generacija. Ako se od Pule spustite južnije prema samom vrhu istarskog poluotoka na kojemu se smjestio i park Rt Kamenjak, očekuju vas i brojne plaže s kristalno čistim morem.

Kampovi u Puli, Fažani i Medulinu

Upoznajte Istru u 8 dana
 

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove