Gledaj YouTube videozapise

Kamperom kroz Dalmaciju - Split, Makarska i otoci

Dan 1 - 2: Split

Salona

Cesta od Trogira prema Splitu odvest će Vas kroz sedam mjesta koja će vas sigurno zbuniti svojim nazivima – riječ je o 7 sela koja su nastala oko 16 kaštela koje su splitski i trogirski vlastelini nekoć izgradili za zaštitu seljaka i ljetine.

Prije silaska u Split posjetite i Solinu (lat. Salona), jedno od posljednjih utočišta zapadnorimskih careva nakon pada carstva. Posjetite arheološke iskopine antičkog grada osnovanog u 1. st. prije Krista, a koji je u danima slave brojao i do 60.000 stanovnika.

Upravo su stanovnici Solina oformili današnji grad Split, pravu mediteransku ljepoticu, grad bogate povijesti, najljepše rive na svijetu (kako tvrde njegovi mještani), specifične igre picigina (ovdje se organizira čak i svjetsko prvenstvo u toj čudnoj igri), kao naravno i nogometa (ni slučajno nemojte naglas spominjati klub Hajduk u negativnom kontekstu).

Split je izuzetan spoj gradske metropole užurbanog ritma i tipične primorske opuštenosti toliko karakteristične za ovaj dio Mediterana.

Obavezno posjetite Dioklecijanovu palaču, a ako se pred njom zateknete u podne, prisustvovat ćete smjeni straže prilikom koje će vam sam car održati govor i pozvati vas u svoju palaču.

Grad je prepun povijesnih znamenitosti i kulturnih događanja, a jedno od najpoznatijih je i međunarodni festival Splitsko kulturno ljeto, koji predstavlja jedinstven spoj opere, drame, baleta, koncerata, filmskih revija, izložbi, performansa…

Svakako se uspnite i na brdo i park šumu Marijan koje će vam pružiti jedinstven pogled na grad i okolicu (ovdje je nekad bio smješten i hram starorimske božice lova, Dijane).

Split istovremeno obiluje i noćno zabavom, njegove su ulice uvijek žive a mještani spremni na provod – a taj duh obično zahvati i sve goste koji su ovdje na proputovanju.

Dan 3: Omiš

Cetina

Kada poželite napustiti Split i odmoriti se od njegovog žamora, neka vam sljedeća destinacija bude Omiš, maleni gradić na ušću rijeke Cetine koje se kroz impozantna kamena vrata ulijeva u more.

Želite li okusiti bogatu povijest gusarstva karakterističnu za ovu područje, posjetite tvrđave Fortica i Mirabela, koje su se smjestili na obroncima Dinare i s kojih se pruža predivan pogled na kanjon rijeke Cetine, te otoke Brač, Hvar i Šoltu.

Zbog specifične kombinacije rijeke i mora, ovdje ćete pronaći vrlo lijepe plaže, svježe more te brojne mogućnosti bavljenja sportskim aktivnostima, a svakako preporučamo rafting na Cetini i paragliding, jer ćete tako istinski upoznati taj impresivan kraj.

Dan 4: Makarska

Brela

Na putu iz Omiša prema Makarskoj zastanite u mjestu Brela, oduševit će vas svojim kristalno čistim morem i 6 km prirodnih šljunčanih plaža, kao i mirisom borove šume.

Lijepe plaže nastavljaju se i u Makarskoj, kojoj zaleđe Biokova (1762 m) pruža jedinstvene klimatske uvjete. Ovdje su i najgore ljetne vrućine podnošljive zahvaljujući osvježavajućem maestralu.

Prirodno zaštićeni položaj grada nekad je bilo utočište gusarima i trgovcima, a danas jahtama i turističkim brodovima. U Makarskoj je uvijek vrlo živo, pogotovo u večernjim satima kada se riva preobrazi u pravu promenadu kojom defiliraju brojni posjetitelji željni zabave.

Tijekom šetnje gradom posjetite Franjevački samostan ili pak svetište Vepric čija prirodna špilja i krajolik s brežuljcima, vegetacijom i potočićem živo podsjećaju na Lourdes u Francuskoj.

Kada se budete penjali na obronke parka prirode Biokovo, planine koja se na impresivan način izdiže iz mora, nikako nemojte zaboraviti ponijeti foto aparat, jer osim što ćete naići na brojne prirodne zanimljivosti, pružit će vam se i jedinstven panoramski pogled na čitavu Makarsku rivijeru.

Zanimljivo je da se na Biokovu i tijekom ljetnih mjeseci, u vrijeme kada još nije bilo frižidera, iz brojnih jama ledenica vadio led i zatim prevozio u čitavu okolicu za ugostiteljske svrhe.

Dan 5 - 6: Otok Brač

Bol

Iz Makarske za samo sat vremena vožnje možete posjetiti i otok Brač, najveći među dalmatinskim otocima (395 km2). Poznat je po bračkom siru, janjetini i ribljim specijalitetima te bolskom plavcu (sorta crvenog vina).

Brač je isto tako znan po povoljnim vjetrovima za ljubitelje vodenih sportova, brojnim maslinicima, pješčanim plažama i antičkim kamenolomima (bijeli brački kamen poznat je diljem svijeta, postoje tvrdnje da je od njega izgrađena čak i Bijela kuća u Washingtonu!).

Ipak, jedan od najpoznatijih simbola je jedinstvena plaža Zlatni rat u mjestu Bol, u obliku jezička koji se pruža duboko u more i čiji se izgled mijenja ovisno o strujanju mora (ovaj ste fenomen sigurno primijetili u nekom od promotivnih materijala o Hrvatskoj).

Preporučamo posjet Vidovoj gori, najvišem vrhu jadranskog arhipelaga (780 m) s kojega puca pogled na poluotok Pelješac te otoke Hvar, Korčulu, Vis i Biševo, kao i Pustinju Blace, tj. Crkvu i samostan koji su ispod visoke litice osnovali glagoljaški svećenici u 16 st. Kad ste u blizini mjesta Milna, ne propustite se okupati u nekoj od skrivenih pješčanih ili šljunkovitih plaža poput Lučice, Pasike, Maslinova, itd.

Dan 7 - 8: Otok Hvar

Pakleni otoci

Hvar je još jedan otok koji svakako valja posjetiti, a do njega možete najbrže doći tako da se u mjestu Drvenik ukrcate na trajekt za Sućuraj. Hvar se često svrstava među 10 najljepših otoka na svijetu pa ga svakako nemojte zaobići.

Odmah po silasku s trajekta, na otoku s najviše sunčanih dana u Hrvatskoj, oduševit će vas miris lavande, drevna stabla maslina i brojni vinogradi.

Središte otoka danas je grad Hvar, i bez obzira da li mu prišli s kopna ili mora, sa svih strana izgleda kao svojevrsni spomenik, a renesansne građevine oduševit će vas već izdaleka.

Hvarsko kazalište utemeljeno je davne 1612. godine i bilo je prvo građansko kazalište u Europi, a nemojte zaobići ni tvrđavu Fortica kao ni Hvarsku katedralu.

Ako ste se zasitili vožnje zavojitim cesticama i otkrivanja brojnih skrivenih uvala, preporučamo da se jednim od brojnih taksi brodova prevezete na Paklene otoke koji su poput kamenčića razbacani u bistrom hvarskom akvatoriju. Ne treba zaboraviti spomenuti ni bogat noćni život ovoga grada, što su otkrili i brojni gosti iz svih krajeva svijeta, te im je Hvar, uz Dubrovnik, postala nezaobilazna destinacija.

Split, Makarska i otoci
 

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove