Gledaj YouTube videozapise

Kamperom kroz južnu Dalmaciju od Orebića do Dubrovnika

Dan 1 - 2: Orebić

Neretva

Neka vam polazište za ovu rutu bude grad Ploče, smješten na obalama plodne doline rijeke Neretve. Da biste izbjegli dugu i zahtjevnu vožnju prema poluotoku Pelješac po zavojitim cesticama priobalja, preporučamo da se ukrcate na trajekt za Trpanj, otkuda vas samo nekoliko kilometara dijeli od glavnog središta poluotoka, Orebića.

Ovo je mjesto nastalo još u doba Ilira, a poslije se razvilo kao grad pomorskih kapetana te ćete na čitavom poluotoku naići na šarmantne kapetanske vile koje svjedoče o vremenima slave ovdašnjih pomoraca (ako želite okusiti svjedočanstva toga vremena, posjetite Pomorski muzej).

Pješčane plaže i kristalno more nadopunjuju se vegetacijskom kulisom čempresa, agava, badema i maslina. Mjesto je posebno omiljeno među ljubiteljima surfanja, zbog prirodne zaklonjenosti korčulanskog kanala i uvijek jakih strujanja vjetrova. Ovdje ćete se sigurno odmoriti u istinskom prirodnom okruženju i uvijek gostoljubive domaćine koji će vas ponuditi odličnom autohtonom sortom crnog vina, Pelješkim Plavcem.

Preporučamo da istražite Pelješac i posjetite mjesto Žuljana, poznato po ceremoniji degustacije vina na njenoj pješcanoj plaži.

Dan 3 - 4: Otok Korčula

Korcula

Ono što je također vrlo praktično u Orebiću je to da ste za samo 20-tak minuta na otoku Korčuli, a za dodatnih 5 u istoimenom mjestu, što vam stvarno omogućava da na otok skočite samo zbog kave na korčulanskoj rivi. Stari grad Korčula smješten je na poluotoku a opkoljen je kulama i zidinama te vam se izdaleka može učinit da je čitav grad utvrda.

Tijekom šetnje njegovim ulicama, ne možete ne primijetiti da je gotovo svako pročelje kuće ukrašeno plemićkim, biskupskim ili kneževskim grbovima koje su izgradili vrsni korčulanski kamenoklesari, a upravo je po njima, uz brodograditelje, otok i danas vrlo poznat.

I ostatak otoka zaslužuje da mu posvetite malo pažnje... nastanjen je od prapovijesti, a prvi turistički prospekt otoka štampan je još davne 1914. g. u Beču! Danas je zbog blage klime, čistog zraka i mora te ljekovitog mulja posebno značajan za zdravstveni turizam.

Otok Korčula će vas otok iznenaditi svojim prekrasnim plažama, ali i drevnim otočnim mjestima izgubljenima u nekom drugom vremenu. Na drugom kraju otoka smjestilo se najveće mjesto na otoku, Vela Luka, opjevano u brojnim dalmatinskim pjesmama. Posjetite ljetnikovac Kaštel u kojemu se nalazi vrijedna arheološka zbirka iz neolitskog nalazišta Vela spilja.

Dan 5 - 7: Dubrovnik

Dubrovnik

Sa Korčule se vratite na Pelješac i kada se s poluotoka budete spuštali u smjeru Dubrovnika, zastanite u mjestu Ston i Mali Ston. Osim po 5 km dugim zidinama koje su u 14 st., kada su izgrađene, bile najveći fortifikacijski projekt Europe, ova su mjesta poznata po svojim solanama i uzgajalištima kamenica (oštrige) te vam svakako savjetujemo da ovdje isplanirate pauzu za ručak. Sljedeću stanku možete napraviti u mjestašcu Trsteno, poznatom po arboretumu, jedinom na jadranskoj obali.

Kada uđete u Dubrovnik, istinski biser svjetske arhitekture, svaki vodič postane besmislen jer je jednostavno čitav grad vrijedan vaše pažnje. Od 1979. Dubrovnik se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine, a nekad je bio središte Dubrovačke Republike, jedinog grada-države na istočnoj obali Jadrana koji je konkurirao Mletačkoj Republici.

Nekadašnje bogatstvo Dubrovnika vidljivo je na svakom koraku jer je ova državica bila među najrazvijenijima u ondašnjem svijetu. O naprednosti Dubrovnika možda najbolje govori činjenica da je grad već 1416. ukinuo ropstvo, prvi u Europi (153 godine prije Engleske!). Dubrovnik je vrlo mondeno turističko odredište, te se nemojte začuditi ako ovdje sretnete neku poznatu ličnost s crvenih tepiha.

Dan 8: Međugorje i Mostar

Most u Mostaru - fotografija: Báthory Péter

Ako vam je preostalo vremena, u povratku se dolinom Neretve možete uputiti i prema Međugorju u Bosni i Hercegovini.

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta na svijetu, poznatom po ukazanju Djevice Marije, a koje godišnje obiđe oko milijun katolika.

Ako nastavite put prema unutrašnjosti, obavezno se zaustavite i u Mostaru, gradu poznatom po starom mostu iz 16 st. koji se također nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene kulturne baštine, a koji odiše duhom prošlih vremena u kojem su se stoljećima miješale istočne i zapadne kulture.

Južna Dalmacija i Dubrovnik
 

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove