Gledaj YouTube videozapise

Kamperom kroz Hrvatsku - Senj, Zadar i otoci

Dan 1 – 2: Senj, Velebit i Rab

Započnite ovu turu iz Senja, grada omeđenom zidinama koji je bio dugogodišnje uporište rimljana, a kasnije i uskoka koji su grad uspješno branili od Osmanskog carstva i Venecije.

Senj

Za potrebe obrane grada sagrađena je i impozantna utvrda Nehaj te je svakako posjetite, ako ne zbog daška povijesti koji ćete u njoj osjetiti, onda barem zbog pogleda koji vam se s nje pruža.

Nakon razgledavanja Senja nastavite južno u smjeru Zadra, a cesta će vas voditi uz živopisnu cestu uz samu obalu mora, podno Nacionalnog Parka Velebit. Park je veličine 109 km2 te je poznat zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru.

U mjestu Jablanac trajektnom linijom Jablanac-Mišnjak prijeđite na otok Rab, ili „otok ljubavi“ kako ga mnogi vole nazivati. Posjetite Lopar i provedite dan na jednoj od brojnih skrivenih pješčanih plaža u okolici Lopara.

Grad Rab, mjesto poznato po svoja 4 zvonika pravi je doživljaj, oduševit će vas svojom arhitekturom, park šumom smještenom iznad samoga centra grada, kao i bijelom boja kamenih opeka kojima su izgrađene gotovo sva gradska zdanja.

Ako se zatečete na Rabu krajem srpnja, nikako ne propustite "Rapsku fjeru" – srednjevjekovni festival na dan Sv. Kristofora, zaštitnika grada Raba, kada možete uvjeriti kako je izgledao grad u doba vitezova i konjanika.

Kampovi u okolici Senja i kampovi na Rabu

Dan 3 – 4: Pag i Nin

Pag

Nakon vožnje obalnom cestom, preporučamo ponovni prelazak na otoke, ovog puta na otok Pag. S magistrale se spustite u mjesto Prizna iz koje će vas trajekt za 10-tak minuta prevesti na otok. Neka vaše prvo odredište bude Novalja, najbliže veće mjesto nakon silaska s trajekta. Nakon cjelodnevne vožnje, uživajte u prikupljenim dojmovima u nekom od brojnih restorana i kafića u Novalji, te se prije spavanja opustite šetnjom uz lungomare.

Otok Pag najdulji je hrvatski otok s bezbroj skrivenih pješčanih plaža, a sa kopna će vas svojim izgledom podsjetit na mjesečevu površinu. Otok je, osim po paškom siru, soli, čipki i janjetini, poznat i po odličnom noćnom provodu na poznatoj plaži Zrće. Pag je jednako primjeren ljubiteljima kopnenih i vodenih sportova, a svakako će vas oduševiti i brojne šljunčane plaže i skrivene uvalice s kristalno čistim morem koje će vas iznenaditi brojnim vruljama s hladnom vodom.

Posjetite malo mjesto na sjeveru, Lun, poznato po svojim maslinicima u kojim se smjestilo i stablo masline koje je prema tvrdnjama nekih znanstvenika starije od 1600 godina. Spuštajući se prema jugu i prema zadarskom poluotoku, svakako posjetite i grad Pag, administrativno i kulturno središte otoka koje će vas oduševiti i plažom u samom središtu grada, ali i povijesnim znamenitostima.

Ako Vam je preostalo vremena, nakon što prijeđete most koji spaja otok s Zadarskim poluotokom, posjetite najstariji hrvatski kraljevski grad, Nin čija povijest seže u 9 stoljeće prije nove ere, kada je grad bio naseljen Ilirskim plemenima i imao čak 40.000 stanovnika. U Ninu posjetite najmanju katedralu na svijetu, crkvu Svetog Križa koja je izgrađena u 9. stoljeću.

Ako ste preumorni, jednostavno nastavite prema Zadru, gradu koji je idealan spoj ljepote prošlosti i svih pogodnosti koje traži suvremeni putnik.

Kampovi na Pagu

Dan 5 – 6: Zadar i okolica

Zadar

Rezervirajte si čitav dan za posjet Zadru i okolici, jer svakako treba pomno razgledati grad koji skriva toliko kulturnih i povijesnih znamenitosti, a za koji je čak i slavni režiser horora Alfred Hitchcock, promatrajući zalazak Sunca, izjavio i zapisao da je zadarski zalazak najljepši na svijetu.

Šetajući njegovim ulicama, na svakom ćete koraku otkriti novu zanimljivost… crkvu Sv. Donata, katedralu Sv. Stošije, Trg sedam Bunara, Kelalargu, kao i znamenitosti novijeg datuma, poput Morskih orgulja i urbane instalacije Pozdrav suncu. Ako se pak samo zaželite prepustiti ugodnoj atmosferi kojom će Vas ovaj grad opčiniti, možete to učiniti uz čašicu poznatog zadarskog liker od višnje, Maraschina, čija se tajna receptura brižno očuvala do današnjih dana.

Zadar je glavno središte za obilazak obližnjih otoka. Preporučamo trajekt prema otoku Ugljanu, koji je ujedno i najbliži gradu Zadru. Trajekt će vas dovesti u gradić Preko u kojemu možete uživati u jutarnjoj kavi u jednom od kafića obalne promenade s koje se pruža prekrasan pogled na grad Zadar, točno preko puta. Poslijepodne nastavite prema mjestu Kukljica i posjetite otok Pašman koji je s Ugljanom povezan mostom.

Kampovi u Zadarskoj regiji

Kornati

Dan 7 – 8: Nacionalni park Kornati i Park Prirode Telašćica

Otoci Ugljan i Pašman su idealna polazna točka za jednodnevne izlete brodom u Nacionalni Park Kornati i Park Prirode Telašćica. Brodski izleti su organizirani iz mjesta Kukljica na otoku Ugljanu, koju radi njene pozicije s pravom nazivaju "Vrata parka prirode Telašćica i Nacionalnog parka Kornati".

Svakako ne smijete propustiti posjet otočnom nacionalnom parku Kornati, morskom ekosustavu koji obuhvaća 89 otoka, otočića i hridi, a koji je omiljen među nautičarima cijeloga svijeta. Više o izletima možete naći na stranicama turističke zajednice Kukljica.

Kampovi na Ugljanu i Pašmanu

Senj, Zadar i otoci
 

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove