Gledaj YouTube videozapise

Kamperom kroz središnju Dalmaciju od Biograda do Trogira

Dan 1 - 2: Biograd na moru i Vransko jezero

Paklenica'

Priobalna cesta iz smjera Zadra odvest će vas do Biograda na moru, nekoć kraljevskog grada koji je danas vrlo poznata turistička destinacija.

Biograd na moru je prije svega poznat ponajprije među nautičarima zbog blizine Kornata, ali i zbog velike i sigurne marine koja je prirodno zaštićena Pašmanskim kanalom i nizom malih otoka.

U središtu grada posjetite iskopine samostana Sv. Ivana Evanđeliste, muški benediktinski samostan koji su Mlečani uništili 1125. g., a zatim se okupajte u kristalno čistom moru na šljunčanim plažama udaljenima samo 100-tinjak metara od centra.

Od brojnih mogućnosti izleta u nacionalne parkove Paklenica i Kornatski arhipelag, preporučamo i posjet Vranskom jezeru, udaljenom svega 7 km od grada.

Vransko jezero je najveće hrvatsko jezero, bogato slatkovodnom ribom i brojnim vrstama ptica zbog kojih je jezero uvršteno na listu važnih ornitoloških područja. (Nemojte da vas tijekom planiranja putovanja zbuni činjenica da se istoimeno jezero nalazi i na otoku Cresu).

Kampovi u Biogradu i okolici

Dan 3 - 4: otok Murter i Šibenik

Jezera

Kada tankom kopnenom linijom između mora i Vranskog jezera krenete južnije, skrenite prema mjestu Tisno, u kojemu je smješten mostić koji će vas prevesti na otok Murter.

Ljepote otoka otkrili su još Liburni i Rimljani, što je i potkrijepljeno brojnim arheološkim nalazištima. Otok je poznat i po drvenoj brodogradnji, koja je, uz korčulansku, najstarija na Jadranu.

Kada vam dosadi vožnja, spustite se u bilo koju uvalicu jer svakako nećete ostati razočarani, a mi vam preporučamo Slanicu, Kosirinu i Čigrađu. Također, otok je vrlo pogodan i za aktivan odmor, ronjenje, biciklizam, kajak, itd.

Nakon odlaska sa Murtera, ako vam vrijeme dopušta, prije nego stignete u Šibenik zaustavite se u mjestu Tribunj iz kojega možete prijeći na otok Logorun, koji je prvi rezervat magaraca na svijetu, a oni se ovdje osjećaju vrlo opušteno pa su iznimno prijateljski raspoloženi i pitomi.

Nastavljajući južno po Jadranskoj magistrali, nakon što mostom prijeđete ušće rijeke Krke, skrenite prema Šibeniku, administrativnom i kulturnom centru Šibensko-kninske županije.

Sibenik

Šibenik je prepun zanimljivosti i spomenika kulture. Najpoznatija je svakako Šibenska katedrala pod zaštitom UNESCO-a, koja je zbog svoje ljepote i konstrukcijskih posebnosti najvredniji spomenik europskog sakralnog graditeljstva na ovom području.

Uz katedralu, zasigurno ćete zamijetiti i brojne tvrđave, a svakako preporučamo posjet tvrđavi Sv. Nikole, jednome od najjačih fortifikacijskih objekata na hrvatskoj obali,smještenom na otočiću na ulazu u kanal Sv. Ante.

Posjetite i Krapanj, otočić sa stoljetnom tradicijom spužvarstva, ronilaštva i ribarstva (otok je ravan i visok svega 1,5 m, najniži na Sredozemlju!).

Šibenik obiluje i brojnim gradskim manifestacijama, a najpoznatiji je Međunarodni dječji festival (krajem lipnja) te Međunarodni srednjovjekovni sajam (početkom rujna), ali ne treba zaboraviti ni posebno šarmantna događanja lokalnog karaktera. U svakom slučaju, u Šibeniku će svatko pronaći nešto po svom ukusu.

Kampovi na otoku Murteru i kampovi u Šibeniku

Dan 5: Nacionalni park Krka

Krka

Iz Šibenika se zaputite prema unutrašnjosti, u smjeru Nacionalnog parka Krka. Sedam slapova s ukupnim padom od 242 m jedinstven su prirodni fenomen koji će vas ostaviti bez daha. Drvene stazice povrh modrozelene površine pružit će vam neopisiv osjećaj mira.

Ukrcajte se i na jedan od izletničkih brodova i posjetite otočić Visovac na kojemu se smjestio Franjevački samostan, kao i najpoznatije slapove, Skradinski buk i Roški slap. Posebno je interesantna i hidroelektrana izgrađena 1895. godine zahvaljujući kojoj je Šibenik postao treći grad na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju (godinu dana prije poznate Tesline elektrane na Nijagari!)

Ako vam nije bilo dovoljno prirodnih ljepota i želite osjetiti dašak divljine usred Mediterana, po izlasku iz Nacionalnog parka uputite se prema mjestu Dubrava i potražite Sokolarski centar u kojemu se već niz godina uzgajaju i njeguju razne vrste grabežljivih ptica s ciljem njihovog povratka u prirodu. Ovdje možete prisustvovati vrlo zanimljivom programu tijekom kojega ćete saznati brojne zanimljivosti o pticama grabljivicama, ali i naći se oči u oči sa sovom i sa sokolom, a ako imate jači želudac, možete gledati i njihovo hranjenje.

Kampovi u blizini Nacionalnog parka Krka

Dan 6: Trogir

Trogir

Preporučamo da se iz smjera nacionalnog parka Krka prema Trogiru spustite cestom kroz zaleđe, preko mjesta Vrpolje. Već i samo spuštanje zavojitom cestom prema gradu ostavit će vas bez daha.

Stari grad Trogir smješten je na otoku na kojemu se ističe romanička katedrala, a UNESCO ga je zaštitio kao jedinstveno očuvani primjer romaničkog otočnog grada. Previše je znamenitosti u ovome gradu da bismo ih sve nabrojali, ali budite sigurni da će vas uske uličice starog grada na svakom kutku dočekati s nekim novim iznenađenjem. Svakako posjetite kulu Kamerlengo na samoj rivi, kao i kulu Sv. Marka koje se nalazi neposredno uz nju, a u kojoj je danas otvoren muzej dalmatinske glazbe.

Osvježenje u moru potražite na otoku Čiovu, koji je s Trogirom spojen pokretnim mostom (na otok su se nekad sklanjali mještani pred navalama Turaka). Otok s blagom klimom i brojnim mogućnostima za odmor i zabavu oduševit će vas svojim skrovitim zaljevima i slikovitim otočićima.

Kampovi u blizini Trogira

Od Biograda do Trogira
 

Prijava za članove KUH-a

Pristupite informacijama za članove